Sağlıkta Buluşma Günlerinde Güneşten Korunma Uyarısı Yapıldı

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü‘nün düzenlediği ‘Sağlıkta Buluşma Günleri‘ kapsamında yaz aylarının da gelmesiyle bu kez ‘Cilt Lekeleri, Benler ve Güneşten Korunma‘ konusu ele alındı.

Sağlıkta Buluşma Günlerinde Güneşten Korunma Uyarısı Yapıldı
Dr. Cengiz Bıçakçı, deniz mevsiminin açılmasıyla vatandaşları aşırı güneşlenmeye karşı uyararak: “Her yıl güneş ışınları daha zararlı hale geliyor. Mor ötesi ışınlar ve UVB ışını cildimizde renk değişikliği yaratır, hücrelerimize kadar bu ışın ulaşır. Bu da büyük hasar oluşturabilir” dedi. Küçük çocuklarda kemik gelişimi ve yaşlılarda kemik erimesine karşı kontrollü güneşlenmek gerektiğini söyleyen Bıçakçı, yaz aylarında saat 10.00-14.00 arası güneşe çıkılmaması gerektiğini belirtti. Gölgede de ultraviyole ışınlara maruz kalındığını ifade eden Bıçakçı, cilt lekelerine de halk arasında gebelik lekesi olarak bilinen Melasma‘nın erkeklerde de olabileceğini kaydetti. Bu lekelenmenin içten gelen, hormonlarla ilgili bir lekelenme olduğunu, dıştan da parfüm ve kolonyanın da leke yapabileceğini, tedavinin ise mümkün olduğunu söyledi. Güneş yanıklarının ve güneş lekelerinin omuzlarda ve ellerde oluşabileceğini belirten Bıçakçı, “Bu lekeler ilerde kanser olmanın habercisidir. O nedenle güneşten korunmak için koruyucular mutlaka kullanılmalıdır. Yüksek faktörlü koruyucuların koruyuculuğu da yüksektir. Bunları da cilt tipinize göre seçerek gün içinde tekrar tekrar kullanın” dedi. Dr. Bıçakçı, havuç yağı, kakao yağı gibi yağların cilt lekelenmelerine yol açacağı konusunda uyardı.

MELONOM‘A DİKKAT

Benlerin çok önemli olduğuna işaret eden Dr. Cengiz Bıçakçı, özellikle renk, şekil ve görünüm değişikliği gösteren benlerin mutlaka doktora gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Bıçakçı, “Her kahverengi ben tümördür. Ama iyi huyludur. Bunların kötü tümöre çevrilmesi mümkündür. En tehlikelisi de ‘Melenom‘ denen tümördür. Bıçakçı, benlerin sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Ben hızlıca büyüyor, renk siyahlaşıyorsa, çarpma olmadığı halde kanama oluyorsa, çevresinde benler oluşuyorsa hemen doktora başvurulmalı. Ailesinde Melenom öyküsü olanlar risk altındadır ve çok daha dikkatli olmalıdır. Çünkü Melenom kalıtımsal bir hastalıktır. Melanom deri kanserlerinden biridir. Erken yakalandığında tamamıyla tedavi edilebilirken; geç yakalanan, ilerlemiş vakalar öldürücü olabilir. Melanomun neden geliştiği kesin olarak bilinmemekle beraber, şiddetli güneş yanığının melanomu tetiklediği bilinmektedir. Yapay bronzluk sağlayan solaryum cihazları da melanoma neden olabilir.”

Kaynak: İHA