İlkbaharın Müjdecisi Leylekler, Bafra Ovası’Nın Müdavimi Oldu

İlkbahar‘da Bafra Ovası‘na gelip bölgenin müdavimi olan leylekler, evcil hayvanlar gibi çiftçilerin en yakın dostları oldu.

İlkbahar‘da Bafra Ovası‘na gelip bölgenin müdavimi olan leylekler, evcil hayvanlar gibi çiftçilerin en yakın dostları oldu.

Genelde elektrik direklerine, yüksek ağaçlara, cami kubbelerine, bacalara yuva yapması ile bilinen leylekler, su deposu kapaklarına da yuva kurdu. Çiftçilerin çatı, baca ve su depolarına yuva kurup sonra da yavrulayan leylekler, tarla sürümünde ve hasat döneminde çiftçilerin yanlarından ayrılmıyor.

Bafra’da organik tavuk ve tarım üretimi yapan AYPİ tesislerinde su depolarının kapaklarına 2 yıl mücadelenin ardından yuva kuran leylekler, çiftlik sahibini de zor durumda bıraktı. AYPİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, leyleklerin zaman zaman kendilerine zarar verdiğini, riskli olmasına rağmen özgürlüklerini kısıtlamadıklarını, adeta kendilerine evcil hayvan muamelesi ile yaklaştıklarını söyledi.

Leylek yuvası nedeniyle su deposu kapaklarını açamadıklarını, bu nedenle sıkıntı çektiklerini belirten Aydın, bu dönemde kendilerini rahatsız etmeden sonbahar dönemini bekleyeceklerini kaydetti. AYPİ yöneticilerinden, aynı zamanda biyolog olan İsmail Aydın ise leylekleri aileden birisi gibi gördüklerini, kısaca tavuk, kedi, köpek besler gibi leylekle bütünleştiklerini söyledi.

Leyleklerin, her yıl bahar ayında Bafra’ya geldiğini hatırlatan Aydın, “Bafra Ovası, leylekler için verimli bir ova. Sulak bir arazi olduğu için yiyecek bulmakta sıkıntı çekmiyorlar. Hiç gelmedikleri yıl olmuyor.” dedi.

SERÇELER LEYLEK YUVASINDAN BESLENİYOR

Leylek yuvasının içinde onlarca serçe yuvası görmek mümkün. ‘Simbiyotik Ortam’ (ortak yaşam alanı) olarak leylekler ile birlikte yaşayan serçeler, leyleklerden arta kalan yiyeceklerle besleniyor.

Leylek yuvasının serçe kuşları için çok güvenli olduğu kaydedilirken, aynı zamanda ‘ekmek elden, su gölden‘ tarzı bir hayat sürüyor.

Öte yandan, leyleklerin bir diğer özelliği de tarlada çiftçilerin yanından hiç ayrılmamaları. Tarla sürümünde veya hasat döneminde çiftçilerin yanında yerini alan leylekler, günlük besin ihtiyaçlarını da buradan topluyor.

‘Tarlada çalışan işçi‘ görüntüsü veren leylekler, traktörün karıştırdığı topraktan çıkan fare, böcek ve yılanları toplayarak besleniyor. Bu durumun toprak için faydası kadar zararının da olduğu kaydediliyor.