Nato Mayın Komutanlığını Türkiye Devraldı

NATO üyesi ülkelere ait gemilerden oluşan NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) Komutanlığı, Yunanistan‘dan Türkiye‘ye geçti.

Aksaz Deniz Üs Komutanlığında gerçekleşen törene; Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Şafak Yürekli, NATO Napoli Deniz Unsur Komutanlığı Kurmay Başkanı İngiliz Jon Westbrook, Yunan Donanması Komutan Yardımcısı Georgios Pelekanakis ve çok sayıda asker katıldı.

Kurmay Albay Abdülhamit Şener, Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden Albay Giorgios Pelekanakis‘ten SNMCMG-2 Komutanlığı görevini devraldı. ‘TCG C.G. Hasan Paşa‘ adlı Türk fırkateyni de grubun komuta gemisi olarak görevlendirildi.

NATO Napoli Deniz Unsur Komutanlığı Kurmay Başkanı İngiliz Jon Westbrook, "Özellikle olası mayınlı terör saldırılarını defalarca önceden tespit eden grubun, Türkiye‘nin komutasında da aynı başarıyı göstereceğine inanıyorum" dedi.

Westbrook‘un konuşmasının ardından Albay Giorgios Pelekanakis, görevini SNMCMG-2‘nin komutasının simgesi olan NOTO bayrağını vererek Kurmay Albay Abdülhamit Şener‘e devretti. Yunan fırkateyni Kalipso‘dan indirilip Abdülhamit Şener‘e verilen bayrak, TCG C.G. Hasan Paşa‘ya asıldı.

Kurmay Albay Abdülhamit Şener ve TCG C.G. Hasan Paşa‘nın görev sürelerinin 1 yıl olduğu belirtildi. Abdülhamit Şener‘in komutanlığını yapacağı ‘Hasan Paşa‘nın 1 yıl süreyle SNMCMG-2‘deki diğer 5 fırkateyni komuta edeceği, grubun; Akdeniz, Karadeniz ve Adriyatik‘te mayın arama ve avı görevini yürüteceği öğrenildi.

SNMG 2‘de Türkiye ve Yunanistan Deniz Kuvvetlerine ait 2‘şer, İtalya ile İspanya Deniz Gücü‘ne bağlı 1‘er olmak üzere toplam 6 fırkateyn bulunuyor.

Kaynak: İHA