Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık:

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yerel yönetimlerin, yeni kurulan hükümetten beklentilerini dile getirerek, "Eşitlikçi olduğunu ifade eden hükümet, tüm yerel yönetimlere ve yurttaşlara, siyasi parti, etnik köken, inanç, bulunduğu coğrafyasının uzaklığı ya da küçüklüğünü gözetmeksizin eşit bir yaklaşımda olmalıdır" dedi.

Başkan Tanık, belediyenin hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye‘nin bazı maddelerini imzaladığı ‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartnamesi‘nin tüm maddelerini imzalanması ve uygulamaya koyması gerektiğini vurguladı. Söz konusu şartnamenin imzalanan maddelerinin dahi tam olarak uygulanmadığını ifade eden Tanık, özellikle kırsal alan belediyelerinin büyük maddi güçlükler yaşadığını ifade etti. Ulusal gelirden yerel yönetimlere ayrılan payın azaltıldığını belirten Tanık, "Kır ve kent

dengesi için gelir takviyesi yapılmalıdır. Büyükşehire özel imkanlar sunulurken, büyükşehirin birkaç kilometre bitişiğindeki küçük belediyeler en ücra yerlerdeki belediyeler gibi bir hal alıyor" diye konuştu.

Tanık, siyasi parti farklılaşmasının değil, yerleşimin ihtiyaçlarının ölçü alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye‘de 2 bini aşkın belediye sosyal güvenlik primi dahil birçok yükümlülüğünü yerine getirme kaynağına sahip değildir. Kaynak çeşitliliğine ve esnekliğine ihtiyacımız var. Hibeler belli bir proje karşılığında verilmemeli, takdir hakkı ve özgürlüğüne uyulması önemli. İdari bütünlük içinde yer alan ve hizmet örgütü olan belediyelerin yerel özerkliği sağlanmalıdır."

Şartnamenin çeşitli maddelerinden söz eden Tanık, uyulması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Yerel makamları doğrudan ilgilendiren konularda görüş alış verişi yapılmalı, yerel makamlar iç örgütlenmelerini kendileri kararlaştırabilmelidir. Şartnamede, belediye yöneticilerinin spor kulübü başkanı olamayacakları yazıyor ancak dolaylı olarak yapılıyorlar. Bu durumun önüne geçilmelidir. Yerel yönetimlerin radyo televizyon yayıncılığı yapmaları kısıtlanmıştır, bu konuya ilişkin de gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Seçilmiş temsilcilerin görevlerini serbestçe yerine getirme olanağı olmalıdır."

Yerel yönetimlerin demokratikleşmeye, saydamlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirten Tanık, eşitlikçi olduğunu ifade eden hükümetin, tüm yerel yönetimlere ve yurttaşlara, siyasi parti, etnik köken, inanç, bulunduğu coğrafyasının uzaklığı ya da küçüklüğünü gözetmeksizin eşit bir yaklaşımda olmasını beklediklerini belirtti.

Kaynak: İHA