Caretta Carettalar Yumurtadan Çıkıyor

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ceratta ceratta türü yeşil deniz kaplumbağaları, Hatay‘ın Samandağ ilçesindeki yuvalarında yumurtadan çıkarak, denizle buluşmaya başladığı bildirildi.

Samandağ ilçesinde yer alan ve yaklaşık 17 kilometrelik sahil şeridinin belirli bölümlerindeki yuvalarda bulunan ceratta cerattalar yavruları, yumurtalarından çıkmaya başladı. Samandağ Kaymakamlığı Bilim Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, Türkiye‘nin çeşitli üniversitelerinden kente gelen ve 11 kişiden oluşan araştırma ekibiyle birlikte kaplumbağaların yumurtadan çıkışının yanı sıra yumurta bırakışlarıyla ilgili olarak çalışmalarını sürdürüyor. Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı,

beraberindeki Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ali Rıza Gümüş, İlçe Emniyet Müdür Vekili Murat Şimşek, Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik‘in yanı sıra Amerika ve Almanya‘dan gelen yabancı konuklarla birlikte söz konusu çalışmaları yerinde inceledi.

Caretta carettaların, neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Kaymakam Özçakıcı, bu noktada da Samandağ sahillerinin chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağalarının üreme noktasında oldukça önemli bir bölge olarak öne çıktığını anlattı. Bilim Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez ise, her bir caretta carettanın yaklaşık ömrünün 100 yıl olduğunu vurgulayarak, 86 santimetre kabuk uzunluğu ve 77 santimetrede eni olan kaplumbağaların 100 kilogram ağırlığında olduğunu ve

her bir caretta carettanın da 100 ile 200 arasında yumurta bıraktığını dile getirdi. Kaplumbağaların tanınması için onlara ‘marka‘ taktıklarını kaydeden Bektaş, yeşil deniz kaplumbağalarının tüm dünyada tropikal sularda yaşadığını ve yalnızca yuva yaparken sudan çıktığı bilgisini verdi.

Bektaş, "Erkek kaplumbağalar yalnızca doğdukları zaman suda değillerdir. Chelonia mydas agassizii bazen fok ve albatroslarla birlikte güneşlenirken görülür. Çiftleşecekleri zaman birkaç yüz metre ile bin mil arasındaki mesafeyi okyanusta aşarak yumurtlayacakları yere göç ederler. Dişi yeşil kaplumbağalar, onların anneleri veya büyükanneleri olarak, yuva yapmak için aynı sahili kullanırlar. Tüm kaplumbağa türleri yumurtalarını toprağa gömer. Sadece üreme dönemlerinde karaya çıkan ve yumurta bırakan tatlı

su ve deniz kaplumbağalarının tüm yaşamları suda geçer. Hatta bu tür kaplumbağaların çiftleşmeleri de suda olmakta ve erkekler arasında, kara kaplumbağalarında olduğu gibi, dişi yüzünden kavgalar çıkabilmektedir. Dişi deniz kaplumbağaları yılda 3 veya 4 kere yumurtalarını bırakmak için sahilden yaklaşık 20-25 metre içeri girip nemli kumlarda arka üyeleri ile 50-60 santimetre derinliğinde açtıkları çukurlara tenis topu büyüklüğünde ve renginde yumurta bırakırlar. Chelonia mydas 200 yumurta bırakabilir.

Yumurta sayısı dişi kaplumbağaların yaşıyla artış gösterebilir. Daha sonra bırakılan yumurtaların üzeri toprakla örtülerek plastron yardımıyla düzleştirilir. Güneş doğmadan, yumurta bırakan dişilerin tekrar denize dönmesi gerekir. Çünkü yakıcı güneş ışınları, onlar için büyük tehlike oluşturmaktadır" dedi.

Kaynak: İHA