Yolcuların Güvenliğini İhlal Ettiği Gerekçesiyle Tiger’In Uçuşları Durduruldu

Avustralya’nın en ekonomik havayollarından birisi olan Tiger Havayolları, güvenlik kurallarına uymadığı ve güvenlik kurallarını sık sık ihlal ettiği gerekçesiyle uçuşları geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Avustralya’nın en ekonomik havayollarından birisi olan Tiger Havayolları, güvenlik kurallarına uymadığı ve güvenlik kurallarını sık sık ihlal ettiği gerekçesiyle uçuşları geçici olarak durdurulduğu bildirildi. Sözkonusu karardan habersiz bir şekilde havalimanlarına gelen çok sayıda yolcu, geri dönmek zorunda kaldı. Edinilen bilgilere göre, güvenlik testlerinden geçer not alamayan şirketin uçuşunun en az bir ay sürüyle durdurulabileceği kaydedildi. Uzmanlar bu durumda şirketin iflası bile söz konusu görüşünü dile getiriyorlar. Uçuşların iptalinin okulların tatil olduğu dönemde olması nedeniyle binlerce yolcunun çaresiz bir şekilde havalimanlarında mağdur olmasına neden oldu. Şirketin, ancak bazı yolculara cep telefonlarından mesaj gönderebildiği belirtildi. Tiger Havayolları şirketi yaptığı açıklamada; yolculara bilet ücretlerinin geri ödeneceğini ifade edildi.

Bu arada yaşanan yoğunlaşmayı ve vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla Virgin ve Quantas havayolu şirketlerine ilave uçuşların yapacağına dikkat çekildi. Ancak yolcuların çok küçük bir kısmı bu imkandan yararlanabildi. Bu arada havayolu şirketlerinin uçaklarındaki güvenlik denetimlerini yapan Sivil Uçuş Güvenliği Otoritesi (Civil Aviation Safety Authority, CASA) yaptığı açıklamada Tiger Havayollarında yapılan güvenlik testlerinin ciddi ve olabilirliği yüksek uçuş kazalarına neden olan açıkları ortaya çıkardığını belirttiler. Singapur merkezli Tiger Havayolu şirketi daha önce de pilotun uçuş esnasında bayılması, kızgın yolcular, performans düşüklüğü ve finansal kayıp gibi konularla gündeme gelmişti.

Avustralya’da ilk defa bir uçak şirketinin bütün uçuşları iptal edildi. Kanunlara göre Uçuş Güvenliği Oteritesi CASA Federal Mahkeme’den izin almaksızın 5 gün boyunca bir şirketin uçuşlarını iptal edebiliyor. Uzmanlar CASA’nın Federal Mahkeme’ye başvurarak süreyi en az bir ay uzatacağını düşünüyorlar. Tiger için alınan yasak kararı Sydney’den Avalon’a inen bir uçağın iniş sırasında yere çok fazla yaklaşmasından dolayı verildi. Daha önce aynı hata, Tullamarine Havaalanında da tekrarlanmıştı. Şirket genel müdürü Tony Davis ise, “Konu ile alakalı olarak güvenlik otoriteleriyle yakın bir işbirliği içindeyiz.” açıklamasını yaptı.