Çin Ve Japonya Dışişleri Bakanları Görüştü

Çin ve Japonya dışişleri bakanları, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Çin ve Japonya dışişleri bakanları, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi resmi bir ziyaret için Pekin‘de bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto‘yla bir araya geldi. Japon bakan, görüşmede istikrarın iki ülke için de önemli olduğunu vurguladı.

Görüşmede Japonya‘da yaşanan deprem ve tsunamiden sonra her iki hükümetin ve halkın depremle mücadele, kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmalarında yaptığı olumlu işbirliği ve ilişkilerin gelişmesinde oynadığı rol takdir edildi.

Her iki bakan, ülkeleri arasındaki stratejik ve karşılıklı yarara dayalı ilişkinin sürekli ilerletilmesinin hem iki ülke ve halklarının temel çıkarlarına hem de dünya ve bölgede barış ve istikrarın gelişmesine yarar getireceğine işaret etti.

Çin Dışişleri Bakanı Jiechi konuşmasında, Diaoyu Adalarının Çin‘in toprağı olduğunu hatırlattı ve Doğu Çin Denizi sorununda temel ilkenin uygulanması için ortak çabayla elverişli ortam ve koşulların yaratılmasını istedi.

Başta Doğu Çin Denizi‘ndeki sınır sorunu olmak üzere, tarihin doğru şekilde değerlendirilmesi, Tayvan sorunu, Japonya-ABD güvenlik işbirliği sorunu, savaş tazminatı sorunu ve Japonya‘nın Çin‘de bıraktığı kimyasal silahlar sorunu gibi konular Pekin ile Tokyo arasındaki ilişkilerde zaman zaman gerilime neden oluyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Matsumoto, Güney Çin Denizi konusunda Güneydoğu Asya ülkeleriyle birlikte hareket etmek konusunda görüş birliğine varmış ve Clinton Çin‘in bu bölgedeki denizcilik faaliyetlerinin gerilimi tırmandırdığını iddia etmişti.

Dışişleri Bakanlığı görevine getirildikten sonra Çin‘i ilk kez ziyaret eden Takeaki Matsumoto, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping ile de kısa bir görüşme yaptı. Yapılan görüşmede konuşan Matsumoto, Çin lideri ve halkının Japonya‘ya başsağlığı dilemesi ve yardımda bulunmasının Japonya halkı için büyük bir jest olduğunu belirtti. Japonya‘nın bu fırsattan yararlanarak, Çin‘le afet sonrası yeniden imar çalışmalarındaki işbirliği de dahil olmak üzere bütün alanları kapsayan işbirliğinin daha da pekiştirilmesi ve iki ülke arasındaki stratejik ve karşılıklı yarar ilişkilerinin sürekli olarak geliştirilmesi beklentisini dile getirdi .

Global Times‘ın haberinde, Matsumoto‘nun ziyaretinin aynı zamanda Japonya Başbakanı Naoto Kan‘ın Çin ziyareti için hazırlık olduğu belirtildi. Kan, bir süre önce Çin‘de 10 Ekim‘de düzenlenecek Şinhay Devrimi de denilen 1911 Devrimi‘nin 100. yıl dönümü etkinliklerine katılmak istediğini açıklamıştı.

Matsumoto, iki günlük Pekin ziyaretini tamamlayarak Çin‘den ayrıldı.