Ünlü İsimlerin Bulunduğu Tarihi Eser Operasyonu Davasının Kilit İsmi Konuştu

Şike soruşturması kapmasında tutuklanan Bülent Uygun‘un ayrı yaşadığı ve hakkında tarihi eser kaçakçılığı suçundan 16 yıla kadar hapis talebiyle dava açılan eşi, ilk kez hakim karşısına çıktı. Hakkındaki iddiaları yalanlayan G.U., "Benim hiç bir suçum yok" dedi.

Jandarma tarafından gerçekleştirilen tarihi eser operasyonu kapsamında haklarında 14. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde, toplam 859 yıla kadar hapis talebiyle dava açılan 66 sanığın yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmaya, şike soruşturması kapmasında tutuklanan Bülent Uygun‘un ayrı yaşadığı eşi G.U. ile diğer tutuksuz sanık S.Y. katıldı.

Örgüt yöneticileri arasında yer aldığı iddia edilen, 2 ayrı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘na muhalefet suçundan 16 yıla kadar hapsi istenen G.U., hakkındaki iddiaları yalanladı. Duruşmaya avukatı Tuğba Karaca ile birlikte gelen G.U., "İthamları kabul etmiyorum. Benim hiçbir örgüt ve tarihi eser kaçakçılığıyla bağım olmadı. Haklarında dava açılan sanıklardan sadece E.T., İ.A. ve A.A.‘yı tanırım. Benim yapıldığı iddia edilen kazılarla da hiçbir alakam yok. Suçsuzum" dedi.

Mahkeme, duruşmayı halen ifade vermek için sırası gelmeyen diğer sanıkların dinlenmesi için ertelendi.

Bolu, Sakarya, Kütahya, Uşak ve Bursa‘da kazılar yapıp, 12‘si satışa yönelik 20 ayrı eylem gerçekleştirdikleri öne sürülen 66 kişi hakkında "suç işlemek için örgütü kurmak, örgüte üye olmak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘na muhalefet ederek izinsiz araştırma ve kazı yapmak" suçlarından toplam 859 yıla kadar hapis talebiyle dava açmıştı. Kurulan örgütün yöneticileri arasında yer aldığı öne sürülen eski milletvekili H.K.‘nin karıştığı iddia edilen 11 ayrı Kültür ve Tabiat

Varlıklarını Koruma Kanunu‘na muhalefet suçundan 64, yine örgüt yöneticileri arasında yer aldığı iddia edilen Bülent Uygun‘un eşi G.U.‘nun ise karıştığı 2 ayrı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘na muhalefet suçundan dolayı 16, örgütün liderleri arasında yer aldığı kaydedilen E.T., İ.Ö. ve A.A.‘nın ise 72‘şer yıla kadar hapisleri isteniyor.

Kaynak: İHA