Boykot ve yemin etmeme krizini bu formül çözecek

Tutuklu milletvekilleri nedeniyle yaşanan boykot ve yemin etmeme krizinin aşılması için Cemil abi formülü umut ışığı doğdu.

Boykot ve yemin etmeme krizini bu formül çözecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'nin TBMM başkan adayı Cemil Çiçek'i övücü sözleri gergin siyasi ortamı yumuşattı. Ankara'da konuşulan son senaryo 'Çiçek formülü'yle krizin çözülmesi.

Formülün ana mantığı, yargının elinin rahatlatılarak Ergenekon ve KCK sanıklarının tahliyesi.

İki haftadır gündemi esir alan 'yemin krizi'nde geliştirilen son senaryoyu Radikal yazdı. Hafta başında uygulamaya konacak senaryoya göre krizin çözümünde aktif rolü TBMM Başkanı seçilmesi kesin olan Cemil Çiçek üstlenecek. AK Parti, CHP, MHP ve BDP'lileri ortak bir noktada buluşturabilecek çözüm formülü üzerinde çalışılıyor. Çiçek'in ajandasında 'Sapanca formülü' ve 'CMK 100. Madde' seçeneği dışında başka çözümler bulunuyor.

CEMİL ABİ FORMÜLÜ

AK Parti, "Murat Karayılan ve Ogün Samast'a da Meclis yolunu açacağını" savunduğu CMK 100. Madde değişikliğine kesin olarak karşı. Daha önce anayasa ve yasal düzenlemelere açıkça karşı çıkan AK Parti kurmayları, birkaç formül geliştirdi. Ancak, bunların hangi düzenlemeler olduğu sır gibi saklanıyor. Ulaşılan bilgilere göre hükümet kanadının geliştirdiği son senaryo şu şekilde işleyecek:

LİDERLER ZİRVESİ OLABİLİR

Cemil Çiçek, TBMM Başkanı seçildikten sonra ilk iş olarak AK Parti, CHP ve MHP yöneticileriyle görüşecek. Çiçek, zemin uygun olursa Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ile de görüşmeyi hatta 'liderler zirvesi' toplamayı düşünüyor. Bu görüşmelerde her üç partinin önerileri de ele alınacak olsa da uzlaşma sağlanabilecek orta yol formülünün Çiçek tarafından ortaya atılması bekleniyor.

AK Parti, yemin etmediği için yara aldığını düşündüğü CHP'nin bu formüle "evet" diyeceğine inanıyor. Hatip Dicle için "kırmızı çizgimiz" dese de BDP'lilerin de düzenlemeye destek vereceği beklentisi yüksek. Beklendiği gibi anlaşma sağlanırsa CHP ile BDP'liler ve bağımsızlar, gelecek hafta yemin ederek TBMM çalışmalarına katılma hakkı kazanacak. TBMM'nin yeni başkanlık divanı ve komisyonlar da yemin sonrası hızlı bir şekilde oluşturulacak. CHP, Hükümet Programı'nın görüşülmesi sırasında da kürsüdeki yerini alabilecek.

YASAL DÜZENLEME DEĞİL TAHLİYE BEKLENECEK

'Çiçek formülü'yle tutuklu milletvekillerinin otomatik tahliyesi düşünülmüyor. Son söz yine eli rahatlamış yargıya bırakılıyor. CHP ve MHP'li milletvekillerinin tahliyesi talebi için gerekli olan 1 aylık süre Temmuz ayının son haftasına karşılık geliyor. Sekiz vekilin bu şekilde 25 Temmuz tarihinde tahliye olabilecekleri umuluyor. TBMM Hükümet Programı'nın oylanmasının ardından tatile giriyor. Tahmini olarak 15 Temmuz'da tatile girecek olan TBMM, kapılarını 1 Ekim tarihinde açıyor. CHP, MHP ve BDP'li 8 milletvekili, tahliye olmaları halinde 1 Ekim'de yemin ederek milletvekili sıralarına oturabilecek.