Bae, Nükleer Yakıt Alımı İçin Uluslararası İhaleye Hazırlanıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin nükleer tesislerin işletimi için gerekli nükleer yakıtın alımına yönelik uluslararası ihale açmaya hazırlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin nükleer tesislerin işletimi için gerekli nükleer yakıtın alımına yönelik uluslararası ihale açmaya hazırlanıyor.

Arapça basılan El İttihad gazetesinin haberine göre Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi, uranyum temini, dönüştürülmesi ve tesislerdeki nükleer reaktörlerde zenginleştirilmesi için anlaşma imzalayacak. Şirketin yakıt için görüşmeleri ve pazarlığı gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlaması ve anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

Habere göre yetkililer, anlaşmalar neticesinde ithal edilecek yakıtın operasyon süresi ve sonraki 15 yıllık ihtiyacı karşılayacağını ifade etti.

BAE’nin ilk nükleer enerji tesisini 2017 yılı itibariyle faaliyete geçireceği tahmin ediliyor. Projenin ileriki safhalarında da ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 25’inin bu tesislerden elde edilmesi hedefleniyor.

Dünyanın üçüncü büyük petrol ihracatçısı olmasına rağmen BAE, genişleyen ekonomisi ve artan nüfusu neticesinde enerji ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Uzmanlar bu nedenle enerji ihtiyacı için BAE’nin daha fazla petrol yakmak yerine nükleer tesis kurma yolunu tercih ettiğini belirtiyor.

Yaklaşık iki yıl önce Kore Elektrik Enerji Şirketi öncülüğündeki konsorsiyum, başkent Abu Dabi’de dört adet bin 400 megawatlık reaktör kurma ihalesini kazanmıştı.