Turkcell Senenin İkinci Yarısında 1 Milyar Lira Yatırım Yapacak

GSM sektörünün önde gelen oyuncularından Turkcell, senenin ikinci yarısında teknoloji ve altyapıya 1 milyar lira yatırım yapmayı hedefliyor. Büyümeye odaklanan şirket, Anadolu‘da bulunan çağrı merkezlerinde 2 bin eleman daha istihdam etmeyi planlıyor.

Turkcell Senenin İkinci Yarısında 1 Milyar Lira Yatırım Yapacak
GSM sektörünün önde gelen oyuncularından Turkcell, senenin ikinci yarısında teknoloji ve altyapıya 1 milyar lira yatırım yapmayı hedefliyor. Büyümeye odaklanan şirket, Anadolu‘da bulunan çağrı merkezlerinde 2 bin eleman daha istihdam etmeyi planlıyor.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında gelecek hedeflerini de açıkladı.

Ciliv’in verdiği bilgilere göre senenin birinci çeyreğinde 2010’un aynı dönemine oranla küçülen şirket, ikinci çeyrekte büyüme trendine girdi. Gelirler geçen senenin ikinci çeyreğine nispeten yüzde 2, bir önceki çeyreğe nispeten de yüzde 8 artarak 2 milyar 279 milyon lira oldu. Bu dönemde grubun Amortisman, Vergi ve Faiz Öncesi Karı (AVFÖK) ilk çeyrek ile karşılaştırıldığında yüzde 15 büyüyerek 721 milyon lirayı bulurken, AVFÖK marjı yüzde 31,6‘ya çıktı.

Ciliv, Turkcell‘in ikinci çeyrek net karında Beyaz Rusya’da görülen devalüasyon sebebiyle 21 milyon liralık bir zarar kaydedildiğini belirtti. Muhasebe kaynaklı kaybın nakdi etkisi olmadığını vurguladı.

Turkcell Grubu’nun abone sayısı ikinci çeyrekte 1 milyon artışla 34,1 milyon iken, net faturalı abone alımı 353 bin oldu. Grupta faturalı abonelerin toplam içinde payı da yüzde 31,4 seviyelerine vardı.

Diğer yandan grup gelirleri ilk yarıda 4,40 milyar lirayı gören Turkcell’in operasyonel karlılığı 1,35 milyar lira, net karı 309 milyon lira oldu.



MOBİL İNTERNET GELİRİ ARTTI

İkinci çeyrekte abone başı aylık ortalama gelir ilk çeyreğe oranla yüzde 6,5 artarak 19,6 liraya ulaştı. Ortalama aylık kullanım 220 dakikaya çıktı.

3G‘nin ikinci senesinde, 2010’dan bu yana piyasadaki akıllı aygıtların sayısı yüzde 100‘lük artışla 1,4 milyondan 2,8 milyona yükseldi. Şirketin mobil internet geliri senelik yüzde 55 artış elde etti. Mobil internet ve servis gelirleri 462 milyon lira oldu.

Toplantıda Turkcell iştirakleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Genel Müdür Süreyya Ciliv, Superonline‘ın gelirlerinin bir önceki senenin ikinci çeyreğine göre yüzde 29 artarak 105 milyon lira olduğunu, halihazırda yüzde 13 AVFÖK marjını yüzde 18‘lere çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ciliv, Superonline müşterilerinin dünya ortalamasının iki katı hızda internet kullandığını belirterek, ortalama indirme hızının Türkiye‘de 6,1 megabit, dünyada 8,6 megabit, Avrupa Birliği’nde 12,2 megabit, Superonline‘da ise 15,8 megabit olduğunu ifade etti.

Superonline‘in grup dışı şirketlerden elde ettiği gelirlerin oranının yüzde 60‘a vardığını vurgulayan Ciliv, fiber omurganın ise 26 bin kilometreye vardığını aktardı.



3G ABONELERİNİN SAYISI 15 MİLYON

Turkcell Genel Müdürü, 3G baz istasyonu sayılarının 8 bine çıkarak, nüfusun yüzde 85‘ini kapsar hale geldiğini dile getirdi. Süreyya Ciliv, ‘‘2 senede abone sayımız 15 milyona ulaştı. 23 bin 750 terabayt data alışverişi oldu. Bu 5 milyon DVD‘ye tekabül ediyor. Mobil internet kullanımı 24 ayda 34 kat artmış. Son 1 senede toplam data trafiği artışı yüzde 183 olmuş, Vınn data trafiği yüzde 190 artmış. Data kullanımı 34 kat artarken, birim fiyat 2 sene öncesine göre 12‘de 1‘e gerilemiş.” dedi.

Bilgi Teknolojileri Kurumu kararlarının bilançolardaki etkisinin bundan sonraki dönemlerde sona erdiğinin altını çizen Ciliv, ‘‘İkinci yarıda büyümemiz süratle devam edecek. Turkcell Grubu olarak ikinci yarıda teknoloji ve altyapıya 1 milyar lira yatırım yapacağız. Anadolu‘ya yayılmış çağrı merkezlerimizde 2 bin kişiye daha istihdam yaratmayı hedefliyoruz.‘‘ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin fiyatlarla ilgili sorularına Ciliv, “Rakiplerle aramızda bu anlamda ciddi bir makas yok.” karşılığını verdi.

Turkcell yatırımları ile ilgili bir soruyu da Ciliv, “Global İletişim şirketinin satın alınması hususunda ciddi görüşmeler içindeyiz.” diye cevapladı.