Kırgızistan‘da Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecinde İnternet Haber Sitelerine İlginç Yasak

Kırgızistan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, internet haber sitelerine "propaganda yasağı" getirdi.

Buna göre, haber siteleri, propaganda niteliğinde yayın yapamayacak. Ayrıca adaylar sözkonusu haber mecralarına açıklamalarda bulunamayacak.

YSK Başkan Yardımcısı Gulnara Curabayeva yaptığı açıklamada, televizyon ve gazetelerin kontrol altına alınabildiklerini ancak internet siteleri için şimdiye dek bu konuda bir düzenleme yapılmadığını kaydetti.

İnternet haber sitelerinin "basın" olarak tanımlanmadığını ifade eden Curabayeva, internet haber siteleri ve internet üzerinden yayın yapan haber ajanslarına resmi statünün ancak parlamento tarafından verilebileceğini söyledi.

Curabayeva, "Bu yüzden internet mecrasını kullanarak yayın yapanlar bir araya gelerek, isteklerini meclise bildirmeliler. Biz, kanunlara göre karar alıyoruz" dedi.

Milli Haber Ajansı Müdürü Kuban Tabaldiyev ise, yasağa tepki göstererek, 1993‘de hazırlanan seçim yasasında, o dönemde internetin ve gelecekteki yaygınlığının öngörülmediğine, bu yüzden de internetle ilgili bir kanunun bulunmadığına dikkat çekti.

Tabaldiyev, "O zamandan bu yana, internet sitelerinin statüsünde bir değişiklik olmadı. 2011 seçimleri ve öncesindeki referandumda seçim sürecinde internet siteleri aktif olarak yer aldı. YSK, şimdi 1993‘teki kanunu işaret ederek seçim sürecinde böyle bir yasak getiriyor" dedi.

Mevcut 12 haber ajansının bir araya gelerek Cumhurbaşkanı, Başbakan ve YSK‘ye ortak bir yazı gönderdiklerini ifade eden Tabaldiyev, bu konuda adil bir kararın alınmasını beklediklerini söyledi.

Bazı haber ajansları ise durumlarında bir değişiklik olmaması halinde, yasağa rağmen geçmiş senelerde oldukları gibi seçim sürecindeki faaliyetlerine devam edeceklerini belirtiyor.

Kaynak: İHA