Hayata Dönüş Operasyonu Davası Protestoyla Başladı

Bayrampaşa‘da 19-22 Aralık 2000 tarihlerinde cezaevlerine yönelik gerçekleştirilen "Hayata Dönüş Operasyonu"na ilişkin 39 sanığın yargılandığı davaya devam ediliyor. Duruşma öncesi adliye önünde eylem yapan grup, "19-22 Aralık katliamcıları cezalandırılsın" dedi.

Halk Cephesi üyesi bir grup, duruşma öncesi Bakırköy Adliyesi önünde eylem yaptı. "11 yıl oldu. 19 Aralık 2000‘de Bayrampaşa‘da diri diri yakanlar cezalandırılsın" yazılı pankart açan grup, "19-22 Aralık katliamcıları cezalandırılsın" şeklinde sloganlar attı. Yapılan basın açıklamasında ise, "Bu katliamın hesabı sorulmadıkça adalet arayışımız devam edecektir. Er ya da geç bu halk. bu topraklar adaletin yerine geldiğini görecektir" denildi.

Operasyonlar sırasında Bayrampaşa Cezaevi‘nde olduğunu belirten TAYAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güven ise, "19 Aralık‘tan önce hücre tipi hapishaneler açılmış ve bizi oralara götürmek istiyorlardı. Biz araştırdık, dünyanın birçok yerinde bu tip hapishanelerinde tutsaklar hem fiziki hem de psikolojik olarak ağır tahribatlara uğruyordu. Bu yüzden biz oraya gitmek istemiyorduk. Operasyonlar sabaha karşı saat 04.00 civarında yapıldı. Kurşun ve bomba sesleriyle yataklarımızdan fırladık. Her taraftan

kurşunlar geliyordu. Giyinebilenler giyindi, giyinemeyenler pijama ve atletle sürünerek yemekhaneye girdik" dedi. Güven, yanan insanların üzerine benzinli battaniye atıldığını belirterek, "Havalandırmaya çıkanların üzerine bayıltmak için su sıktılar" diye konuştu.

Fahrettin Keskin de, operasyonlar sırasında bir kızı ve bir oğlunun Ümraniye F Tipi Cezaevi‘nde olduğunu belirterek, "Operasyon başlayıp bitene kadar ben cezaevinin önündeydim. Hapishane yanıyordu. Hapishanenin orta yerinde kıvılcımlar yükseliyordu. 19 Aralık operasyonu daha önceden hissediliyordu. Operasyon öncesi cezaevine gittiğimde, cezaevinin önüne 20 metre derinliğinde kanallar kazılıyordu. Meğerse hazırlık yapılıyormuş. Ölüm oruçları başlamadan önce tutukluların bazılarının resimlerini gördüm

jandarmanın giriş bölümünde. Askere sordum ‘kamuoyuna tanıtmak için‘ dediler. ‘Yoksa siz bunları öldürecek misiniz?‘ diye sordum, ‘Ne sandın ki‘ dediler. Battaniyeleri benzine batırdıklarını itiraf ettiler" şeklinde konuştu.

TAYAD Kurucu Başkanı İsmail Kara da, operasyonların üzerinden geçen 11 yılın ardından tutukluların üzerine benzinli battaniye atıldığının açıklandığını belirterek, "Vicdanları sızlayarak açıklama gereği duydular" dedi.

Kaynak: İHA