Bakan Günay: Boğazköy Sfenksi‘nin 100 Yıllık Anadolu Hasreti Sona Erdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çorum Boğazköy’de Almanlar tarafından yapılan kazılarda bulunan ve 1917’de iade edilmek koşuluyla Berlin’e gönderilen Boğazköy Sfenksi’nin 95 yıl aradan sonra Türkiye‘ye geri getirildiğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çorum Boğazköy’de Almanlar tarafından yapılan kazılarda bulunan ve 1917’de iade edilmek koşuluyla Berlin’e gönderilen Boğazköy Sfenksi’nin 95 yıl aradan sonra Türkiye‘ye geri getirildiğini açıkladı. Günay; “95 yıllık bir aradan sonra anıtın yüzyıllık Anadolu hasretini bugün itibariyle sona erdirmiş bulunuyoruz. Bu açıdan tarihi bir gündür.” dedi.

Fatih Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Gönüllü Turizm Elçileri‘nin tanıtım toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, toplantı sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Günay; gazetecilerle sohbeti esnasında Çorum Boğazköy’de Almanlar tarafından yapılan kazılarda bulunan ve 1917’de, iade edilmek koşuluyla Berlin’e gönderilen Boğazköy Sfenksi’nin 95 yıl aradan sonra Türkiye geri getirildiğini açıkladı. Günay; “95 yıllık bir aradan sonra 3 bin yıldan daha eski bir zamandan bu yana bizim topraklarımıza ait olan bir eser topraklarımıza geri döndü. Bu anıtın yüzyıllık Anadolu hasretini bugün itibariyle sona erdirmiş bulunuyoruz. Bu açıdan tarihi bir gündür. Burada rehabilite edildikten sonra asıl ait olduğu yer olan Hattuşa’ya gidecek.” diye konuştu.

Kendisi de Ordulu olan Bakan Günay, Ordu-Giresin arasına yapılacak havalimanında yaşanan isim tartışmalarıyla ilgili soruya; "Ben Ordu ve Giresun’da doğum yeri ve ata baba hatırası olarak ilişkiliyim ama şuanda bölgenin milletvekilleri, belediye başkanları var. İsmi onlar seçecekler. Ama Ordu ve Giresun’un beraberce kullanabilecekleri bir isim olursa, bulunduğu yer Piraziz’dir örneğin öyle bir isim olursa sanıyorum ki sorun büyümeden çözülür. Önemli olan yatırımın oraya gelmesidir. İsim kolay.” cevabını verdi.

Bakan Günay, Ayasofya’da meydan düzenlemesi sırasında yerin altında bir çeşmenin bulunması sorusuna ise “O meydanlarda zamanla çeşitli sebeplerle gerçek kotun üzerine çıkılmış. Yeraltında bir müze kurtarma kazısı yapılacak. Tarihi olarak Çukurçeşme diye bilinen bir alan. Belki oraya yukardan görünecek şeklide bir cam düzenleme yapacağız.” dedi.

Eminönü meydanındaki törende gönüllü turizm elçileri ve vatandaşlara seslenen Ertuğrul Günay, Türkiye’nin son yıllarda dünya turizminde 7. sıraya geldiğini belirtti. Günay, en etkili tanıtımın bir ülkeye gelenlerin o ülkede edindikleri izlenim olduğuna değinerek şöyle devam etti: “Siz bir anlamda turizmin en önemli, bizim hakkımızda imajın olumluya taşınmasına katkı yapacak olan alanda çalışıyorsunuz. Hepinizin verdiği emeği bütün içtenliğimle yürekten alkışlıyorum. ‘Dünyanın gelişmiş turizm ülkelerinde ne oluyorsa daha iyisi Türkiye’de olmalı‘ diye çalışıyoruz. İçinde bulunduğumuz mekan dünyada eşi emsali bulunmayan mekan. İstanbul tabi çok özeldir. Asıl İstanbul, bu tarihi yarımadadır. Dünyanın en emsalsiz, doğası ve tarihi bu kadar cömert dünyada bir başka yer yok. Böyle bir alanı dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Derdimiz buraya gelen milyonlarca misafirimizin bilerek, öğrenerek ve mutlu olarak ayrılıp dönmesidir.”



GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİLERİ

Fatih Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Gönüllü Turizm Elçileri’ projesi kapsamında, yabancı dil bilen 16-25 yaş arası gençler, tarihi yarımadaya gelen turistlere her konuda yardımcı oluyor. Yabancı dil bilen gençlerden oluşan yaklaşık 250 kişilik ekip, Tarihi Yarımada‘ya gelen turistlere adres sormadan şikâyetlere kadar her konuda yardımcı olacak. Şikâyetler anında zabıtayla koordineli bir şekilde çözülecek. ‘Ask Me/Bana Sor’ yazılı giysileriyle turistlere yardımcı olan gençler, yabancı dillerini geliştirirken, bir yandan da cep harçlıklarını çıkarıyorlar.