Gül, Bisikletle Almanya‘dan Türkiye‘ye Gelen Sporcuyu Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’dan bisikletle yola çıkan ve 11 ülke dolaşan İsmail Çevik’i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’dan bisikletle yola çıkan ve 11 ülke dolaşan İsmail Çevik’i kabul etti. Çevik‘in gezisine ilişkin merak ettiği tüm soruları yönelten Abdullah Gül’ün ilk sorusu, “Hiç tekerin patladı mı?” oldu. Türklerin Almanya’ya davet üzerine gittiğini söyleyen Gül, gurbetçilerin burada çok zor zamanlar geçirdiğini dile getirdi. Avrupa‘da yetişen yeni nesillerin spor, sanat ve siyaset alanında önemli başarılara imza attığını ifade eden Gül, gençlerin Türkiye ile Almanya arasında köprü vazifesi gördüğünü dile getirdi. Gül, Türklerin çektiği bu çileleri unutanların da olduğunu aktardı.

Zaman Avrupa Editörü ve sporcu İsmail Çevik, Türk- Alman Dostluğu‘na katkıda bulunmak, Göçün 50. Yılı‘na dikkati çekmek için Almanya’dan bisikletle yola çıktı. 20 Haziran’da hareket eden Çevik, Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Makedonya, Yunanistan ve son olarak da Türkiye’ye geldi. Toplam 4 bin 50 kilometre yol kat eden Çevik’i Cumhurbaşkanı Gül, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde kabul etti. Bisikletiyle köşkün kapısına gelen Çevik, basın mensuplarına görüntü verdi. Ardından köşke giren Çevik’i burada Abdullah Gül, karşıladı. Gül, bir muhabir titizliğiyle merak ettiği tüm soruları Çevik’e yöneltti. Gül’ün ilk sorusu “Hiç tekerin patladı mı?”oldu. Çevik’in 2 kere patladığını söylemesi üzerine Gül, “Hangi ülkeleri dolaştın?, Kaç kilometre yol kat ettin?, Zorluklarla karşılaştın mı?” gibi soruları yöneltti.

Türklerin 50 yıl önce davet üzerine Avrupa’ya gittiğini belirten Gül, “Türkler Avrupa’ya kendiliğinden gitmediler. Orada çok zor zamanlarda çok çileler çektiler. Almanya’nın Avrupa’nın bir çok ülkesinin kalkınmasında katkıda bulundular. Yeni nesiller, büyüdü. Şimdi siyasetinde ekonomisinde, sanat ve spor dünyasında çok değerli insanlar var. Çoğu iki vatanlı oldu. Şimdi bu Türklerin çektiği büyük çileleri unutanlar da var. İnsanlar oralarda büyük kültürel şoklar yaşadı. Bugünkü dünyada herkes çok daha temasta herkes çok daha iyi biliyor. Oradaki Türklerin başarılarını görüyoruz. Siyasette, bilim dünyasında, kültür dünyasında çok büyük başarılar elde ettiler. Bu başarı kendilerinin başarıları ve aynı zamanda ülkenin başarısı.” dedi.

GÜL, NORVEÇ’TEKİ OLAYI DEĞERLENDİRDİ

Bu tür başarıların Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında dostluk köprüsünü oluşturduğunu aktaran Gül, “Zaman zaman hoş olmayan davranışlar olsa da onları aşırı uçlar olarak görmek gerekir. Aşırılık, marjinal hareketler her yerde vardır. Bunlarla büyük olayları gölgelememek gerekir. Bu tür marjinal ve aşırı hareketlerle de dikkatli bir şekilde uğraşmak devletlerin görevidir. Yoksa işte dün karşılaştığımız gibi facialar ortaya çıkar.‘‘ diye konuştu.

Konuşmasının ardından Gül, İsmail Çevik‘in, annesi Durkadın ve ağabeyi Sedat Çevik‘le de bir süre sohbet etti.