Uludağ’I İncelemeye Alıp, 80 Metrelik Resim Yaptılar

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliği ile yürütülen ‘Uludağ Milli Parkı, Bursa ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ projesi kapsamında kraft kâğıda 80 metrelik bir resim yapıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliği ile yürütülen ‘Uludağ Milli Parkı, Bursa ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi’ projesi kapsamında kraft kâğıda 80 metrelik bir resim yapıldı. Türkiye’nin değişik illerinden Uludağ’a gelen akademisyen, öğretmen ve kamu personelinden oluşan 35 doğasever tarafından tamamlanan resim, ekim ayında sergilenecek.

    Prof. Dr. Hikmet Yıldırımhan tarafından yürütülen proje sayesinde, Uludağ Milli Parkı ile Bursa çevresinin sunduğu doğal ve kültürel kaynakların ekoloji temelli bir doğa eğitimiyle tanıtılması amaçlanıyor. Uludağ’da gerçekleştirilen 10 günlük eğitime, Şırnak, Konya, İskenderun, Kahramanmaraş, Tokat, Denizli, Rize, Samsun, Ordu, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Ankara, Batman, Hatay, Gaziantep, Bursa, Balıkesir’den 35 kişi katıldı. Proje kapsamında 35 doğasever araştırma görevlisi, öğretmen ve kamu personeline alanlarında uzman 15 akademisyen doğanın dilini anlattı.

    ‘Uludağ’ın Faunası-Hayvan Toplama ve Saklama Yöntemleri’ konusunda katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, projeyle katılımcıların ekolojik temelli çevre bilincini ve duyarlılığını yükseltmek, bu yolla kazanacakları deneyimleri öğrenci ve çevrelerindeki tüm insanlara yaymalarını hedeflediklerini söyledi.

    Katılımcıların doğanın kendi içinde ekolojik şartlara uygun bir işleyiş biçiminin olduğunun farkına varmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Yıldırımhan, toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri meydana getirerek bireylerin çevre eğitimine etkin katılımını hedeflediklerini dile getirdi.

    Prof. Dr. Yıldırımhan, “10 günlük program sonucunda katılımcıları, yaşadığı ortamın farkında olan, daha çok sorumluluk duyan, daha bilgili, daha deneyimli, daha becerikli ve daha katılımcı bir durumuna getirmek için çalıştık. Bütün bunlarla birlikte eğitim kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden seçilerek gelen 35 katılımcıdan oluşan bir mozaikle birlikte ‘80 metre uzunluğunda tek resim’ çalışması yaptık. Bu çalışmada doğa eğitiminde verilen bilgilerin kraft kâğıt üzerinde katılımcılarımız tarafından her türlü boya kullanılarak resmedildi.” dedi.

    Uludağ Üniversitesi’nden Mehmet Kovacıoğlu öncülüğünde yapılan 80 metre uzunluğunda tek resim çalışması ekim ayında sergilenecek. Resim hakkında bilgi veren Kovacıoğlu, “Her gün 1 metrelik 8 adet kraft kâğıdın eklenmesi ile oluşturulan 8 metrelik parça üzerine katılımcıların o gün boyunca eğitimde aldıkları bilgiler ışığında edindikleri kazanımların görsel olarak aktarılması sağlandı. Katılımcılar 7 şer kişilik 5 grup halinde 8 metre uzunluğundaki kâğıt üzerinde belirledikleri alan içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu projede grupların 2 günde bir yer değiştirmesi ile görsel zenginliğin ortaya çıkarılması amaçlandı. ‘Küçük Tırtıllar’ ismi açılış sırasında paylaşılan ‘Küçük Tırtıl’ makalesindeki tırtıldan esinlenerek konmuştur.” diye konuştu.