K vitamininin faydaları nelerdir?

K vitamininin vücuttaki işlevi nedir? K vitamini nerelerde bulunur? K vitamini eksikliğinde ve fazlalığında vücutta neler olur?

K vitamininin faydaları nelerdir?
K vitamininin vücuttaki işlevi nedir? K vitamini nerelerde bulunur? K vitamini eksikliğinde ve fazlalığında vücutta neler olur?

Yağda çözünen vitaminlerden olan K vitamini, kanın pıhtılaşmasında görev alan vitamin olarak öne çıkar ve en önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. K vitamini bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır. Antibiyotik kullanımı bu bakterilerin ölmesine neden olacağı için uzun süreli antibiyotik kullanımı K vitamini eksikliğine yol açabilir.

K vitamini nelerde bulunur?
Sebzelerin yeşil bölümü, ıspanak, kabak, marul, yeşil domates, çam iğnesi, yeşil biber, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, kivi, yaban mersini ve yeşil çayda bulunur.

K vitamini çeşitleri

K vitamininin K1 ve K2 olmak üzere iki türü vardır. K1 vitamini yeşil sebze ve tahıllarda yer alır, K2 vitamini ise kalınbağırsaktaki bakterilerce üretilir. K1 vitamini kanın pıhtılaşmasında rol oynarken, K2 vitamini kemiklerde kalsiyum toplanmasına yardımcı olur ve atardamarlarda sertliğe sebep olan kalsiyum birikmesini önler. K2 vitamini kemik yapımı ve kemik sağlığının devam ettirilmesi ve arterlerde kalsiyum birikmesini önlemede önemli bir göreve sahiptir.

K vitamini eksikliğinde vücutta neler olur?

K vitamini eksikliği özellikle uzun süre antibiyotik ilaç kullananlar, emilim bozukluğu olanlar, bazı ameliyatları geçirenler, çok az kalorili diyetle beslenenler, karaciğer hastalıkları ve bağırsakla ilgili hastalıklar geçirenlerde görülür.

K vitamini kanın pıhtılaşmasında görev aldığı için eksikliğinde, kanın pıhtılaşmasının azalmasına neden olur ve diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülebilir. K vitamini eksikliği ayrıca basur, burun kanaması, adet döneminde aşırı kanama gibi sonuçlar doğurabilir. Cilt altında mavi-siyah noktalar oluşması da K vitamini eksikliğindendir.

K vitamini takviyesi, yalnızca kanamalı hastalarda, K vitamini eksikliğini gidermek için kullanılır. Özellikle yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliği nedeniyle göbek kanaması oluşur. Bunu önlemek için doğumdan hemen sonra K vitamini iğnesi yapılır.

K vitamini fazlalığında vücutta neler olur?
Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülen bir durumdur. Ancak K vitamininin fazla alınması halinde kanın gereğinden çok pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklığı gibi tehlikeli durumlara, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Yüzde ateş basması, kaşıntı, kızartı, terleme ve göğüs sıkışması görülebilir.

Doğal K vitaminiyle fazlalık meydana gelmez. Besinlerle alınan K1 vitamini ve bağırsaklarda üretilen K2 Vitaminlerin fazlası kolayca atılabilir. Ancak sentetik olanlarda sorun oluşabilir. Ayrıca E vitamininin fazla kullanımı K vitamininin emilimini olumsuz etkiler.