Imf Temsilcisi Lewis: En Büyük Kredi Artışına Sahip Ülke Türkiye

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, gelişmekte olan ülkelerin, gelişmişlere göre daha hızlı büyüdüğünü belirterek, “Türkiye, seçilmiş ülkeler içinde en büyük kredi artışına sahiptir ancak son dönemlerde finansal istikrara bakacak olursak riski artmıştır.” dedi.

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, gelişmekte olan ülkelerin, gelişmişlere göre daha hızlı büyüdüğünü belirterek, “Türkiye, seçilmiş ülkeler içinde en büyük kredi artışına sahiptir ancak son dönemlerde finansal istikrara bakacak olursak riski artmıştır.” dedi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından düzenlenen 10. Ekonomi Yaz Semineri (EYS), Denizli‘deki PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Seminere Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, IMF Türkiye Temsilcisi Lewis, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, Alabama Üniversitesi’nden Prof. Dr. Walter Enders ve PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı katıldı. Az sayıda kişinin dinlediği seminerde konuşan Prof. Dr. Enders, dünyada gıda fiyatlarının seyrini değerlendirdi. Temel emtia fiyatlarında son 50 yıllın gelişimin tahlil edildiğini belirten Enders, “Araştırma, 2000‘li yılların ortalarından beri emtia fiyatlarında meydana gelen değişime özel bir vurgu yapıyor. Araştırmacılar, zaman içinde meydana gelen değişimlerin esas sebebinin, son dönemlerdeki ekonomik gelişme olduğunu tespit ediyor.” şeklinde konuştu.

IMF Temsilcisi Mark Lewis ise “Küresel Finansal İstikrar” başlıklı bir konuşma yaptı. Bütün problemlere rağmen dünya ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Lewis, “IMF olarak iki parçalı bir toparlanmadan söz etmekteyiz. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere göre daha hızlı büyümektedirler. Gelişmiş ülkelerden kasıt Japonya, Avrupa, ABD, Güney Kore ve benzerleridir. Gelişmekte olanlarsa Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerdir.” dedi. Enflasyonun bütün ülkelerde arttığını dile getiren Lewis, “Ancak bu artış, gelişmekte olan ülkelerde daha fazladır. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bono ve varlık akışı da bir hayli fazladır. Bu durum, kredi artışını tetiklemektedir. Türkiye’de son zamanlarda bütün piyasalardaki finansal duyarlılıkta artış olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki en büyük risk ise devlet borçlarıdır. Yunanistan, Portekiz ve İrlanda ekonomilerinin kredi notları, son dönemlerde düşürülmüştür. Ayrıca ABD’deki borç sınırlaması uygulaması da önemlidir. Bu durum, piyasa algısını etkilemektedir.” diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerin büyük baskı altında olduğunu da söyleyen Lewis, “Bu baskılar güçlü büyüme, enflasyon baskısı oluşturma, finansal varlıkların fiyat artışı ve yüksek sermaye girişidir. Ülkeler, bunları yönetmek için çeşitli yollara başvurmaktadır. Bazıları para politikası oranlarını arttırırken Türkiye gibi bazı ülkeler de makro politikalarla ihtiyatlı davranmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde, bu baskılar altında sıkı politikalar gereklidir.” dedi.