Yasağı Dinleyen Yok

Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı İdare Kurulu toplantılarında sürat motorlarının Dalyan Kanalında seyretmesini yasaklamasına rağmen, sürat motorları yasak dinlemiyor.

Yasağı Dinleyen Yok
Dönemin Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu tarafından Dalyan kanalında seyreden sürat tekleri yasaklanmıştı. Vali Yiğenoğlu’nun ardından görev yapan tüm valiler de sezon öncesi Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı İdare Kurulu toplantılarında sürat motorlarının dalyan kanalında seyretmesini yasaklamasına rağmen, sürat motorları yasak dinlemiyor.

İdare Kurulu kararlarında karara uymayan sürat teknesi sürücülerine, Bin TL para cezası uygulanırken, tekneler de seferden men edilecekti. Yapılan kontrollerde, gölü ve kanalları kirlettiği belirlenen teknelere de Bin 500 TL para cezası uygulaması getirilmişti. Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı‘nın yer aldığı alanda, ekolojik dengenin sağlanması amacıyla, Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından, Almanya‘nın finans kurumlarından KFW‘nin hibe desteğiyle, ‘Köyceğiz-Dalyan Çevre Koruma ve Alt Yapı Projesi’ uygulanmıştı.

“4 MİL HIZ TAHDİDİ UYULMUYOR”

Dalyan kanalında son günlerde koruma altında bulunan Caretta Caretta Deniz Kaplumbağalarının tur teknelerinin pervanelerine çarpmaları sonucu ölümlerini engellemek amacıyla motorların çevresine koruyucu apartların takılması gündeme gelirken, TURMEPA Derneği Ortaca Başkanı ve Dalyan Resort Otel sahibi Yücel Okutur, yasakların uygulanmamasını dikkat çekti. Okutur, “Dalyan kanalında öncelikle müzik gürültüsünün önlenmesi gerekiyor. Ciddi bir şekilde müzik yayını yapılıyor. Dalyan Kanalı çevresindeki oteller ve restorantlarda kalan yerli ve yabancı turistler yüksek sesle yapılan müzikten rahatsız oluyor. Kanalda bir başka sorun kirlilik sorunu. Kirliliğin başında teknelerden sızan mazotlu yağlı sintine suları geliyor. Bu sintinenin belli bir noktada toplanması sağlandı fakat toplanan alanda kontrol yapılamıyor. En önemli sorun ise Dalyan kanalındaki sürat tahdidi. Sürat tahdidi denetlenemiyor. Denetlenemeyince tekneler hızla gidiyor. Böyle olunca Dalyan kanalının kenarındaki sazlıklarda ağaçlar ve sazların arasında yaşayan bitki ve canlı havyan türleri ciddi anlamında olumsuz etki yapıyor. Sürat tahdidinin bir an önce denetim altına alınması gerekiyor. En azından ister sürat motoru olsun, ister tur teknesi olsun, 4 mil hız tahdidini uymaları sağlanmalı. Son günlerde teknelerin pervanelerinin alt kısmına yapılmak istenen muhafaza var. Olumlu yanları çok gazla. En azından Caretta Caretta kaplumbağalarının ve diğer canlıların ölmesini önleyecektir” dedi.

SARI: KARŞI KIYIYA MÜDAHALE EDEMİYORUZ

Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, denetimlerin yapıldığını ancak sürat teknelerinin karşı kıyıya yanaştıkları için cezai işlem uygulayamadıklarını söyledi. Sarı, "Kanalda sürat teknelerine getirilen yasak ihlal ediliyor olabilir ama kanalda 30 tane sürat teknesi yok. Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi‘nin (DALKO) 2, jandarmanın 1, belediyemizin 1 ambulans, Denizcilik Müsteşarlığı, ÖÇK ve belediye zabıtanın 1 adet kontrol botu var. Kanalın karşı kıyısı Köyceğiz‘e bağlı. Yakaladığımız sürat tekneleri karşı kıyıya yanaşıp ‘Köyceğiz‘e bağlıyım‘ diyor. Biz de ceza yazamıyoruz. Köyceğiz zabıtası da görevlendirilmeli" dedi.

KÖYCEĞİZ’DE SÜR’AT TEKNESİ YOK

Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Köyceğiz Gölü’nde sür’at teknesinin bulunmadığını belirterek, “Köyceğiz gölünde sadece Hollanda’lı balıkçılarda sür’at teknesi var. Onların da Dalyan kanalına gittiğini sanmıyorum. Burada yanlış bir bilgilendirme olduğunu sanıyorum. Tam sayısını bilmiyorum ama, Dalyan’da bu teknelerden olduğunu biliyorum. Kaldı ki, Köyceğiz gölünden Dalyan Kanalına giden bir sürat teknesi varsa, Dalyan Belediyesi gereğini yapabilir. Hatta isterse seferden de men edebilir. Bunun için her yıl Valilik başkanlığında Dalyan Kanalları ve Köyceğiz Gölü, koordinasyon kurulu toplantısı yapılır. Bu konuda işlem yapması gereken Belediye haricinde ÖÇK, Göcek Liman Başkanlığı gibi kurumlar da var. Burada yanlış bir bilgilendirme olduğunu sanıyorum” dedi.

Kaynak: İHA