Finans Uzmanları Irak‘ın Yatırımcılar İçin "Heyecan Verici" Olduğuna İnanıyor

Ortadoğu finans uzmanları, Irak‘ın, Ortadoğu yatırımcıları için "heyecan verici yeni umut" olduğunu ifade etti.

Washington‘daki Dünya Banka‘sında bir araya gelen Ortadoğu finans uzmanları, ‘Arap Baharı‘nın yaşandığı Ortadoğu‘da yatırımcıların beklentilerini tartıştı. ABD askeri birlikleri Irak‘tan aralık ayında tamamen çekilmeye hazırlanırken, finans uzmanları özellikle Kürt nüfusun yoğunlukta yaşadığı Kuzey Irak‘ın Erbil kentini etkileyici sermayesi ve ekonomik büyüyüşünden dolayı ‘Dubai‘ diye anılır olduğunu belirtti. Arap dünyasında ocak ayında başlayan ayaklanmalar nedeniyle çoğu yatırımcının bölgeye bakış

açısı değişirken ve yatırım arzusu azalırken, Körfez Arap Ülkelerinin İşbirliği Konseyi duruma ayak uydurabilmek için doğru yönde bir değişime uğradı.

Irak‘ın bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için cazibe odağı olacağını inandığını belirten Gelişmekte Olan Piyasalar ve Citigroup Başkan Yardımcısı Hamid Biglari, "Irak zaten yeterince zor zamanlar geçirdi ve büyük bir altyapı ihtiyacı var şu anda. Aynı zamanda yatırımcılar, Irak‘ı, Suudi Arabistan‘dan sonra ikinci büyük petrol üreticisi ülke olarak görse de güvenlik nedeniyle endişe taşıyorlar" dedi.

Irak‘ın şu anda Ortadoğu‘da en heyecan verici yatırım bölgelerinden biri olduğunu kabul eden Avrasya Grubu Başkanı Lan Blesser ise, ülke genelinde şiddet olaylarında artış olmasına rağmen, Irak‘ın karşı karşıya olduğu en büyük problemin güvenlik sorunu değil de Irak‘taki yönetim olduğuna inandığını ifade etti.

Irak‘ın Katar‘dan sonra bölgede en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğunu ve gelecek yıl yüzde 11 ila 12 arasında büyüme beklediğini belirten, merkezi Washington‘da bulunan Yeni Amerika Vakfı‘nın kıdemli üyesi Afshin Molavi de, Irak‘ın bankacılık, liman, sağlık, altyapı, eğitim ve buna benzer yatırım alanları ile büyüyeceğini bildikleri için Irak dünyadaki yatırımcılar için bu kadar heyecan verici olduğunu söyledi.

Türkiye‘nin bölgede önemli bir rol üstlendiğini ve bölgedeki yatırım umutlarından yararlanma şansının yüksek olduğunu belirten Molavi, "Agresif bir yatırım ve ihracat stratejisi ile birlikte Türkiye‘nin bölgedeki çıkarları artacaktır ve ben Türkiye‘nin yalnızca Irak‘ta değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin genelinde önemli bir rol üstleneceğini düşünüyorum" dedi.

Kaynak: İHA