Sosyalist Enternasyonal‘de Ak Parti‘nin Örnek Gösterilmesi Bdp‘yi Rahatsız Etti

Yunanistan’da Sosyalist Enternasyonal Toplantısı‘na katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclisi üyesi Büşra Ersanlı, toplantılarda Türkiye ile AK Parti’nin örnek gösterilmesinden rahatsızlığını dile getirdi.

Yunanistan’da Sosyalist Enternasyonal Toplantısı‘na katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclisi üyesi Büşra Ersanlı, toplantılarda Türkiye ile AK Parti’nin örnek gösterilmesinden rahatsızlığını dile getirdi. Ersanlı, "Türkiye’de ciddi temsili ve yasal krize rağmen Arap ülkeleri tarafından örnek olarak görülüyorsa demek ki Türkiye hakkında bazı şeyler bilinmiyor." ifadelerini kullandı.

Sosyalist Enternasyonal’e gözlemci parti sıfatıyla katılan BDP parti meclisi üyesi Prof. Dr. Büşra Aydınlı, toplantının ilk günü Cihan Haber Ajansı’na boykot ve yemin krizini değerlendirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz’ın Türkiye’deki yemin krizine ilişkin “Parlamenter sistemin çalışması demokratik ülkeler için çok önemlidir. Sosyalist Enternasyonal de zaten bu işe çok önem veriyor" görüşünün hatırlatılması üzerine Schulz’a hak vermek zorunda kaldı.

Ersanlı, şunları söyledi. “Evet Sosyalizm katılımcılık demektir. Mutlaka katılım noktasında bütün projelerini iletmesi gerekir. Barış da bunu gerektirir. Ama parlamento siyasetin tek alanı değildir. Parlamentoda bir kriz yaşanıyorsa aydınlar, medya ve sivil toplum örgütleri ve toplum tarafından sorgulanabilir.”

TÜRKİYE‘NİN ÖRNEK ALINMASI RAHATSIZ ETTİ

Yasalarla ilgili Türkiye’de ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Ersanlı, Hatip Dicle’nin aldığı oyların AK Parti üzerine geçirilmesinin temsili bir gasp olduğunu savundu.

Toplantılar sırasında Türkiye ile AK Parti’nin örnek gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı gizlemeyen, bazılarına ise hak vermek zorunda kalan Ersanlı, şunları dile getirdi: “Türkiye’de ciddi temsili ve yasal krize rağmen Arap ülkeleri tarafından örnek olarak görülüyorsa demek ki Türkiye hakkında bazı şeyler bilinmiyor. Evet Türkiye bazı ekonomik konularda örnek olabilir ama insan hakları konusunda adil temsil konusunda örnek olması söz konusu değil.”

Sosyalist Enternasyonal, 3. oturumun ardından bugün öğlen sona erecek.