"Kanada‘daki Ayrılıkçılar Parlamentoyu Hiçbir Zaman Boykot Etmedi"

Kanada’nın Sosyalist Enternasyonal’deki New Democratic Party (NDP) temsilcisi milletvekili Brian Topp, “Kanada’daki ayrılıkçıların, Kanada tarihinde hiçbir zaman parlamentoyu boykot etme yoluna gitmediklerini” söyledi.

Kanada’nın Sosyalist Enternasyonal’deki New Democratic Party (NDP) temsilcisi milletvekili Brian Topp, “Kanada’daki ayrılıkçıların, Kanada tarihinde hiçbir zaman parlamentoyu boykot etme yoluna gitmediklerini” söyledi.

Topp, Atina’da yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısının bugün yapılan 3’üncü oturumu öncesi Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. “Kanada’daki ayrılıkçılar, Kanada tarihinde hiçbir zaman parlamentoyu boykot etme yoluna gitmediler.” diyen Topp, “Ayrılıkçı görüşlerini sürekli parlamentoda dile getirip çözümü orada aradılar. Temsil ettikleri halkın haklarını parlamentoda savunma yolunu seçtiler.” dedi.

Ülkedeki ayrılıkçıların partisi konumunda olan Bloc Québécois‘nin parlamenter sistemdeki yeri hakkında yorumda bulunan Topp, “Bloc Québécois, ayrılıkçı görüşlerine rağmen, sürekli parlamentoda boy gösterip parlamentonun meşruiyetine saygı göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

Kanada’nın Fransızların yoğun olarak yaşadıkları eyaleti Québéc’in ayrılıkçı temsilci partisi Bloc Québécois öteden beri Kanada’dan ayrı bir bağımsız ülke olma fikrini savunuyor. En son 1995 yılında yapılan referandum sonrası Québéc eyaletinin Kanada’dan bağımsızlık kazanma oylaması %49.42’e karşı % 50.58 gibi çok yakın bir oyla reddedilmişti. Bu kadar yakın bir sonuca rağmen Block Québécois partisi, Kanada parlamentosunu boykot etme yoluna ya da seçimlere katılmama gibi yolları kullanmayı düşünmedi.

NDP milletvekili Topp, sözlerini şöyle tamamladı: “Kanada’daki ayrılıkçılar, kendileri için iki değişik yol olduğunu açık bir şekilde belirlediler: Bir yandan temsil ettikleri ayrılıkçı halkın haklarını Kanada parlamentosunda meşru yollardan savunurken, öte yandan ülkeden ayrı bağımsızlıklarını ilan edip etmemeyi referanduma bıraktılar. Sonucuna da saygı gösterdiler. Ama bu görüşlerini farklı platformlarda savunurken hiçbir zaman parlamentoyu boykot etme veya parlamentoda boy göstermeme yolunu gitmediler."

NEW DEMOCRATIC PARTY (NDP)

Brian Topp’un partisi NDP, Kanada’da bu yıl Mayıs ayında yapılan seçimlerde büyük bir başarı elde ederek 308 üyeli Kanada parlamentosuna 103 milletvekili gönderme başarısı gösterdi. Bundan önceki genel seçimler olan 2008 yılında NDP’nin sandalye sayısı sadece 36’ydı. Sonuçlar siyasi çevrelerde büyük bir sürprizle karşılanırken, partinin başkanı Jack Layton, hastalığına rağmen yürüttüğü olağanüstü seçim kampanyasıyla bu başarıda ana rolün sahibi olmuştu. NDP’nin bu üstün başarısı, üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal tarafından da büyük coşkuyla tebrik edilmişti.