‘Dedemin İnsanları’ Kasım‘da Vizyona Girecek

Altı yıl önce çektiği ‘Babam ve Oğlum‘ filmiyle izleyenleri gözyaşlarına boğan Çağan Irmak, yeni filmi ‘Dedemin İnsanları‘ ile yine bir aile öyküsünü beyaz perdeye taşıdı.

Most Production ve Ay Yapım‘ın yapımcısı olduğu, Irmak‘ın senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı filmin Girit‘te 1.5 ay önce başlayan çekimleri bir aydır Milas‘ta devam ediyor. Filmin final sahnesi 15-20 Temmuz tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nde sona erecek. Filmde 100 kişilik ana kadronun yanısıra toplam yerel 8 bin kişi rol aldı. Milas‘ın tarihi ve otantik alanlarında yapılan çekimlere değişik yaşlarda toplam bin 450 kişinin rol aldığı belirtildi. İlçenin Hacıilyas Mahallesi Sünnetçi Sokağında başlayan çekimler, ilçenin ilk kuruluş yeri olan tarihi mekanların yeraldığı Hisarbaşı Mahallesi Arastasında bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Çöllüoğlu Hanının yanısıra ilçenin 500’e yakın değişik yerinde gerçekleşti.

Irmak‘ın senaryosunda dedesinin yaşam öyküsünden kurgulayarak yazdığı ‘Dedemin İnsanları‘ filminde; Çetin Tekindor, Hümeyra, Zafer Algöz, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Ezgi Mola, Mehmet Ali Kaptanlar, Sacide Taşaner, Ünal Silver, Ushan Çakır, Serkan Genç, Yiğit Arı ve Durukan Çelikkaya gibi sanatçılar rol aldı.

FİLMİN KONUSU

Film, Ege‘de küçük bir sahil kasabasında yaşayan 10 yaşındaki Ozan ve dedesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor. Girit göçmeni dedesi Mehmet Bey nedeniyle Ozan‘ın arkadaşları onunla "gavur" diye alay etmektedir. Yalnız kalmaktan korkan Ozan, başta dedesi olmak üzere ailesine kızar ve "Biz Türküz" diyerek kafa tutar. Ozan‘ın dedesi Mehmet Bey, kasaba eşrafından, saygın bir adamdır, torununun bu durumundan dolayı endişe duymaktadır. Mehmet Bey daha yedi yaşındayken, ailesi zorla topraklarından kopartılmış, mübadeleyle Girit‘ten göçmüşlerdir. En büyük arzusu ölmeden evvel doğduğu toprakları görebilmektir. Bu özlemle içinde mektuplar olan şişeleri Ege‘nin sularına bırakmaktadır.

"TEK YOL DEVRİM"

60 Yıllardaki siyasi olayların yanısıra 80 önceki s yaşanan siyasi harekette filmde konu edildi. Eski solcu rolünde oynayan Milaslı gençlerin evlerin duvarlarına yazdıkları "Tek Yol Devrim" gibi kelimeler yörede yaşayan insanlar arasında şaşkınlık yarattı. Duvarlara şaşkın şaşkın bakan yurttaşlar çekim yapıldığını öğrenince gerçeği anladı.

Film, kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikâyesini izlerken; mübadeleye, nereye gidersen git bir yere ait olamamaya, iki yakaya, çok sayıdaki azınlığa, ihtilallere bir defa daha ama bu kez farklı bir yerden bakma fırsatını veriyor.

ÇEKİMLERDE SONA GELİNDİ

Filmlerinde aile öykülerini masalsı bir dille anlatarak, izleyicide derin izler bırakan Irmak, ‘Dedemin İnsanları‘nda bir aile öyküsü üzerinden dönemin Türkiye‘sine kamerasını çeviriyor. Çağan Irmak hayranlarının sabırsızlıkla beklediği filminGirit‘te başlayan çekimlerine, Gökçeada, Söke, Bodrum ve Milas‘ta devam edildi. 2 Kamyon dolusu 4 bin değişik kostümün kullanıldığı çekimlerin sondan bir önceki bölümleri Hastane Caddesi üzerinde bulunan Milas‘ın mübadele sırasındaki kuzeyden giriş kapısı olan tarihi ‘Baltalı Kapı‘da sürüyor. Filmin Kasım ayında tüm Türkiye ve Avrupa‘da vizyona girecek.

Kaynak: İHA