Vali Yardımcısı Şahin: Tarım Olmazsa Sanayi Elde Ettiği Karı Sıfırlar

Düzce Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, sanayinin bir ülkenin kalkınması için olması gereken bir üretim tarzı olduğunu, tarım olmazsa sanayinin bir yerde elde ettiği karı sıfırlayacağını belirtti.

Düzce Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, sanayinin bir ülkenin kalkınması için olması gereken bir üretim tarzı olduğunu, tarım olmazsa sanayinin bir yerde elde ettiği karı sıfırlayacağını belirtti.

‘Kırsal Ekonomik Çeşitlilik, Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi‘ tanıtım toplantısı Düzce Valiliği toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Düzce Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, Tarım Müdürü Ayhan Ünal, İl Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin, Yığılca Kaymakamı Nuri Gezici, köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Düzce Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti‘nin sona ermesinin en büyük nedenlerinden birinin üretim yapamamasından kaynaklandığını belirtti. Şahin, ”Avrupa ülkeleri, bizim ülkemiz üretim yapamayınca kendi ürettikleri kaliteli ve temiz ürünleri bize satmaya başladılar. Kısaca bizim pazarımızı ele geçirdiler. Sanayi, bir ülkenin kalkınması için elbette olması gereken bir üretim tarzı ama tarım olmazsa sanayi bir yerde elde ettiği karı sıfırlar. Onun için tarım her zaman gereklidir. Düzce, iki metropol kentin arasında son derece stratejik konumda olmasına rağmen AB projelerinden yararlanma konusunda diğer illerin gerisinde kalmış. Bunun başlıca nedenlerinden biri, ilimiz bu proje çağrılarına açık değildi. 2004 yılından itibaren bu projelere sıcak bakmaya başladık ve birkaç tane AB hibe projelerinden destek alarak uygulamaya koyduk." dedi.

Elden geldiğince gelen her çağrıya, en azından bir projeyle de olsa katılmayı düşündüklerini ifade eden Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, "Çilek çok hassas bir bitki, kullanımı çok yaygın, pazara ulaşımı büyük bir problem. Düzce’de üretim yapan çiftçi sayısı çok az, bunlar da bilinçli bir üretim yapamıyorlar. Modern bir yetiştiricilik yapmak ve pazar sağlamak için bu projeyi önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Düzce Vali Yardımcısı Şahin, Düzce Ovası‘nın, Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olduğunu ifade ederek, ”Bu verimli toprakları betonlaştırmayın, yarın bu toprakların değerini ancak kaybedince anlarsınız.“ diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal da proje hakkında bilgi verdi. Ünal, şöyle dedi: "Proje kapsamında 60 çiftçi 500 metrekarelik arazilerde yüksek kalitede çilek yetiştiriciliği uygulayacak. 285 kadın çiftçi gıda güvenliği ve işlenmesi konusunda eğitilecek."

İl Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin ise 181 bin euro değerindeki projenin, İspanya ile ortak yürütüldüğünü ifade etti. Metin, fındığa alternatif ürün yetiştirmek için İl Özel İdaresi‘nin bu tür projeleri desteklediklerini ve AB projelerinden yararlanma konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.