Özbekistan Yasama Meclisi, Yeni Alkol Ve Sigara Yasasını Onayladı

Özbekistan Parlamentosu’nun alt kanadı Yasama Meclisi, sigara ve alkollü içeceklerle ilgili yeni yasa tasarısını onayladı.

Özbekistan Parlamentosu’nun alt kanadı Yasama Meclisi, sigara ve alkollü içeceklerle ilgili yeni yasa tasarısını onayladı.

Yeni tasarıyla, sigara ve alkollü içecek kullanımına ve satışına ciddi yasaklar geliyor. Yasa Yasama Meclisi’nden sonra Senato‘ya gönderilecek. Yasa tasarısı, sigara ve alkollü içecek gibi ürünlerinin üretimine, satışına ve reklâmına yeni düzenleme getiriyor.

Yeni kanunla 20 yaşın altındakilerin bu tür ürünleri satmalarına ve söz konusu yaştakilere bu tür ürünlerin satılmasına yasak getiriliyor. Ayrıca sigaranın çekilemeyeceği ve alkollü içeceklerin içilemeyeceği mekânlar da belirleniyor. Buna göre, sağlık ve eğitim kurumları, resmi idareler, stat, park, tiyatro, sirk, sinema, kültür salonları yasağın getirildiği mekânlar arasında yer alıyor.

Bundan böyle sigara, sadece belirtilen özel yerlerde içilebilecek. Diğer yandan hava alanı, temir yolu istasyonları ve otogarlara 500 metreden daha yakın noktalarda, sigara ve alkollü içecek satışına da yasak getiriliyor.

Yasama meclisinin onayladığı yeni tasarı, daha sonra parlamentonun üst kanada senatonun genel kurul toplantısında ele alınarak senatörlerin onayına sunulacak. Buradan da onay alması durumunda yürürlüğü girmesi için Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un onayına sunulacak. Tasarı Cumhurbaşkanının onayından sonra resmen yürürlüğe girecek.