Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 14 Köyü, Modern Sulamaya Kavuşturacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) projesi ile Kandıra‘nın Arıklı göletinden su alan 14 köyde damla sulama yöntemini yaygınlaştıracak, tarla bitkileri yetiştiriciliğinden bahçe bitlikleri yetiştiriciliğine geçiş yapılması için projeler uygulayacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) projesi ile Kandıra‘nın Arıklı göletinden su alan 14 köyde damla sulama yöntemini yaygınlaştıracak, tarla bitkileri yetiştiriciliğinden bahçe bitlikleri yetiştiriciliğine geçiş yapılması için projeler uygulayacak. 18 ay boyunca uygulanacak proje için AB fonlarından 180 bin 193 euro yardım alındığı bildirildi.

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı, çiftçiler için önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Birçok Avrupa kenti ile kardeş şehir antlaşmaları ve işbirliği antlaşmaları imzalayan ekip, AB üyesi ülkelerdeki kardeş şehirlerle ortak projeler uygulamaya koydu. 23 Avrupa Birliği projesini başarıyla tamamlayan belediye, şimdi de yeni kazandırdığı ‘Tarım- Balıkçılık’ hibesi ile yeni bir projeye başlıyor.

    400 PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ

    Proje, AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü ve Köye Hizmet Şube müdürlüğünde çalışan alanlarında uzman personel tarafından hazırlandı. Proje, başvurulan 400 proje arasından, hibe almaya hak kazanan 23 proje arasına girmeyi başardı.

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, proje ile AB normlarına uygun sulama tekniklerinin bölgede uygulanmaya başlanacağını söyledi.

    Kandıra bölgesinde sebze meyve yetiştiriciliğinin ve seracılık faaliyetlerinin arttırılmasına çalışılacağını belirten Büyükakın, “Köylere yapılan alt ve üst yapı hizmetlerinin yanı sıra, bu proje ile ziraatçılar ile sistematik bir şekilde çiftçiler bilinçlendirilecek ve yaşam kalitesi yüksek köyler oluşturulacak.” dedi.

    Proje kapsamında, modern sulama ve modern tarım yöntemlerinin Avrupa uygulamaları incelenecek. 320 metrekarelik bir sera ile 1 bin metrekare açık alanda bir uygulamalı eğitim alanı oluşturulacak. 100 çiftçiye 2 ay teorik 2 ay pratik eğitim verilecek. Çiftçilerin 4 aylık eğitimleri süresince yemek ve servis masrafları projeden karşılanacak. Eğitimlerde yeni alınan ziraat mühendislerinden yararlanılacak. Eğitim materyalleri, broşür basılacak, 5 Dakikalık kısa film çekilecek, web platformu oluşturulacak. Modern tarım uygulamaları konulu ortaklarının da katıldığı bir konferans organize edilecek.