Enerji Devleri su yosunu peşinde!

cı, yeni çevreci ve yenilebilen enerji kaynaklarından biri olmaya aday. Henüz gelişme aşamasındaki çalışmalar, şimdiden fosil yakıt üreticisi şirketlerinde ilgisini çekiyor.

Avrupa Su Yosunları Biyo Kütle Birliği (EABA) yöneticisi Rafaello Garofalo EurActiv’le söyleşisinde yosunların sebep olduğu zorluklar ve potansiyel kullanım alanlarının ana hatlarını açıkladı.

Gıda fiyatlarındaki artışa sebep oldukları ve biyo çeşitliliği riske attıkları gerekçesiyle etil alkol ve biyo dizel eleştirilirken Avrupa Birliği (AB) ikinci nesil biyoyaktıların daha temiz alternatif olduğunu ileri sürdü.

İkinci nesil biyo yakıtlar bitkilerin odunsu kısımlarından elde ediyor ki bu kısımların gıda üretimiyle ilişkisi yok. Hasat artıkları ile yapraklar, ağaç kabukları, kamışlar veya odun parçacıklarına ek olara mısır ve şeker kamışının yenmeyen kısımları ikinci nesil biyo yakıtlara kaynak teşkil ediyor.

Ancak yine de biyo kütle ile ilgili sorunlar mevcut: Tarım alanlarının kıtlığını ve odun gibi ham madde fiyatlarının artışını tetikliyor.

Garafalo biyoyakıtlarla ilgili sınırlamalardan birinin bu tür yakıt üretiminde kullanılan kaynaklar için toprağın kullanılması olduğunu kaydediyor.

"Ve bu örneğin biyo kütleden sıvıya dönüştürülen ikinci nesil için de geçerli. Çünkü yine de biyo kütle hasadını topraktan toplamanız gerekiyor.”

Ancak yosunlarla bu sorun sanal anlamda çözüldü. Garafalo "Tarım hasadının aksine yosunların üretken olması gerekmiyor veya bunun için normalde gıda için kullanılan iyi toprak gerekmiyor" şeklinde konuşuyor.

İtalyan yetkili yosunların en iyi büyüme ortamının denizler olduğunu belirtiyor ve bu anlamda kaynakların sınırsızlığından söz ediyor.

Ve mikro organizmalar özellikle üstel oranlarda artmalarına imkan tanıyan kirli deniz suyunu seviyor.

"Kirli denizlerin hepsinde doğal olarak yosunların aşırı büyümesine sebep olan bir fenomen mevcut. Özellikle kirlilikle yosunlara gıda taşınıyor ve dolayısıyla yosunlar hızla büyüyor."

Garafalo’ya göre yöntemin esası şeffaf plastik borularla yosunların kirli suyla beslenmesi. Bu sistem sanayi kesimindeki uzmanlarca biyo-reaktör olarak adlandırılıyor. Yosun kiri gıda olarak emiyor ve su tekrar denize ama bu kez temizlenmiş olarak geri dönüyor. Bu arada yosun biyo yakıt üretiminde kullanılan biyo kütleye dönüşüyor.