Başbakan Erdoğan‘dan ‘Boykot‘ Değerlendirmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP‘nin meclis boykotunu sona erdirmek için bazı talepler öne sürdüğüne yönelik olarak, "Biz herhangi bir talebe açık değiliz. Çünkü yemin konusu şu anda taleplerin müzakere konusu değildir. Daha sonra bu yeni anayasanın yapılması sürecinde bütün bu konular müzakere edilebilir" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, TBMM‘deki güven oylamasından çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, BDP‘nin boykotu sona erdirmek için bazı talepleri olduğuna ilişkin haberlerin hatırlatılması ve yapılan görüşmelerden ümitli olup olmadığının sorulması üzerine, "Ümitli olmak istiyorum. Aynen anamuhalefet partisiyle nasıl bir uzlaşma sağlandıysa, temenni ederim ki BDP ile de böyle bir uzlaşma sağlanır ve en kısa zamanda BDP de parlamentoda gelir, yeminin yapar" dedi.

BDP‘nin taleplerinin neler olduğuna ilişkin bir soruya ise Erdoğan, şunları kaydetti:

"Talepler konusunda biz herhangi bir talebe açık değiliz. Çünkü yemin konusu şu anda taleplerin müzakere konusu değildir. Daha sonra bu yeni anayasanın yapılması sürecinde bütün bu konular müzakere edilebilir. Bunların hepsini orada gerek AK Parti, gerek CHP, gerek MHP, gerek BDP hep birlikte görüşelim. Ama benim bir çağrım var, diyorum ki; ‘gelin bu işleri önce masaya oturalım ondan sonra masada bu işleri müzakere edelim. Uzaktan, medya üzerinden falan bunları yapmayalım‘. Yani ‘masaya gelmeye ben hazır

mıyım, var mıyım?‘ önce bu soruyu kendimize soralım. Tamam, biz yeni anayasanın yapılması için masada varız diyorsak; o zaman ekiplerimizi görevlendirelim ve ekipler otursunlar, çalışmaya başlasınlar. Ve bu çalışmaya başlarken de milletin buna katılımını çok önemsememiz lazım. Stk‘ların bu sürece katılımını sağlamamamız lazım, akademisyenlerin ve bugüne kadar yapılan birçok çalışmanın bu havuza alınması lazım. Bütün bunların nihayetinde de, anayasacıları bu işe katmak ve daha sonra parlamentoya getirmek

suretiyle nihai kararı verelim. Ve milletimizin ‘tamam işte bu benim anayasam‘ dediği sivil bir anayasayı kurmuş olalım. Arzumuz bu, çerçevesi bu. Bunun içinde neler olacağını da o masadaki şu andaki 4 tane grubu olan parti otursun yapsın."

Kaynak: İHA