Babacan: Cari Açık Yılın Son Çeyreğinde Makul Seviyede Olacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığın bir süre daha yüksek seyredeceğini, ancak yılın son çeyreğinden itibaren daha makul seviyeye geleceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığın bir süre daha yüksek seyredeceğini, ancak yılın son çeyreğinden itibaren daha makul seviyeye geleceğini söyledi.

    Başbakanlık Merkez Bina’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu’nu kabul eden Ali Babacan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Cari açık için ek tedbir alınıp alınmayacağı yönündeki soruya, “Bunlar, sürpriz değil.” diyen Babacan, cari açıktaki gelişmelerin hükümetin uzun süre önce ortaya koyduğu beklenti rakamlarıyla aynı seviyede bulunduğunu aktardı. Cari açığın bir süre daha yüksek seyredeceğini, ancak yılın son çeyreğinden itibaren daha makul, daha farklı bir trende gireceğini ifade etti.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, revize edilecek yeni Orta Vadeli Ekonomik Program (OVP)’da cari açığa karşı da alınacak tedbirlerin toplu bir şekle bürüneceğinin altını çizdi. OVP’ye nihai şeklini Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun vereceğini belirtirken, yapısal kaynaklı cari açık sorunun yapısal reformlarla çözüleceğine dikkat çekti. Türkiye’nin bir süre daha cari açıkla yaşayacağını belirten Babacan, önemli olanın cari açığın sürdürülebilir seviyede tutulması olduğunu aktardı.

    "2009 KRİZİNDEN ÇIKTIĞIMIZ GİBİ BUNDAN DA ÇIKARIZ"

    İtalya’nın üzerindeki borç yükünün yeni bir krize yol açıp açmayacağı yönündeki soruya Babacan, şöyle cevap verdi:

    “Kurumlarımıza aşağı yukarı 3 ay önce her türlü kötü senaryoya hazır olmaları talimatı verdik. İlgili kurumlarımız, karşımıza çıkacak kötü senaryolarla ilgili hazırlıklarını yapmış durumdalar. Dün akşam itibariyle Avrupa ile ilgili tüm risk göstergeleri rekor seviyeye yükseldi. Avrupa‘da olabilecek ciddi bir sarsıntı, Türkiye‘de de hissedilecektir. Önemli olan, bunun bir yıkıma sebebiyet vermeden Türkiye ekonomisinin hafif sarsılıp, ayakta dimdik durabilmesidir. Nasıl Türkiye, 2009 krizinden dünyadan ayrıştırdığı farklı politikalarla çıktıysa bundan da çıkacaktır.”

    TOBB BAŞKANI: AKLI SELİM ŞART

    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye’nin çevresinde yaşanan siyasal ve ekonomik krizlere karşı ekonomi yönetiminin yine aklı selimle hareket edeceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasıyla istişare halinde geçmiş krizleri atlatan Türkiye’nin dünyada yaşanan sıkıntılardan yara almadan ayrışacağını kaydetti.