Türkiye-Suriye Sınırında ‘Ulaşım‘ Sorunu

Hatay‘ın Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerindeki gümrük kapılarını kullanarak, Suriye‘ye yolcu taşımacılığı yapan Türk taksi şoförleri, Suriye‘deki bazı uygulamalar nedeniyle zor günler geçiriyor. Araç başına alınan 15 dolarlık ücrete tepki gösteren taksi şoförleri, Suriyeli meslektaşlarıyla rekabet edecek güçleri kalmadığını dile getirdi.

Hatay üzerinden Türkiye ile Suriye arasında yolcu taşımacılığı yapan Ercan Azizoğlu, yaklaşık 2 yıldan bu yana aynı sorun ve sıkıntılarla boğuştuklarını ifade ederek, çözüm noktasındaysa bugüne kadarki girişimlerden herhangi bir sonuç alınamadığını anlattı. Azizoğlu, en önemli sorununsa Suriye‘ye girişte gümrükte uygulanan ve araç başına yaklaşık 15 dolara ulaşan ‘mesai ücreti‘ uygulaması olduğuna işaret ederek, "Bu uygulama, yaklaşık 2 yıl önce kaldırılmıştı. Ancak yeniden uygulamaya konuldu. Her gün

saat 17.00‘dan sonra ve hafta sonları tam gün olarak Suriye‘ye her giriş-çıkışımızda bu ücret bizden alınıyor. Suriye yönetimi, ısrarla bu uygulamayı sürdürüyor. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmeye başlamasıyla birlikte Türkiye, bu uygulamayı kaldırdı ancak aynı şey Suriye için geçerli değil" dedi.

Suriyeli meslektaşlarıyla rekabet edecek güçleri kalmadığını dile getiren Azizoğlu, tüm bunların yanında 20 litrelik yakıt uygulamasınınsa keyfi hale getirildiğini, depodaki 2 litre fazla benzine dahi Suriye gümrüklerinde 300-400 dolara kadar ulaşan ceza kesildiği belirtti. Türkiye-Suriye arasındaki yolcu taşımacılığı Hatay‘ın Yayladağı ilçesindeki sınır kapısı üzerinden gerçekleştiren Mehmet Polat ise, ulaşım masraflarının özellikle son dönelerde çok ciddi oranda artış gösterdiğini, bu durumun da

kendilerini çok zor duruma düşürdüğünü anlattı. Polat "Triptik veriyoruz. Mesai uygulamasına tabi tutuluyoruz. Ayrıca yakıt sıkıntısı çekiyoruz. Orijinal depomuzun dolu olmasına Suriye‘de izin verilmiyor. En fazla 20 litre yakıt alarak Suriye‘den çıkış yapabiliyoruz. 20 litre ile ancak Halep‘ten Antakya‘ya kadar gelebiliyoruz. İcabında Adana‘ya ve hatta Mersin‘e yolcularımız oluyor. O yakıt yeter mi? Yetmiyor tabii ki" ifadesini kullandı.

Türkiye-Suriye arasında Cilvegözü Sınır Kapısı‘nı kullanarak taksici şoförlüğü yapan Yaşar Oflazoğlu, son günlerde Suriye‘deki iç karışıklıktan yararlanan Suriyelilerin tampon bölgede kaçak akaryakıt ve eşya satışı yapmaya başladığını ileri sürdü.

Oflazoğlu, "Tampon bölgede Suriye‘deki iç karışıklıktan yararlanarak Suriyeliler bu alanda Türk araçlarına akaryakıt ve eşya satmaya başladı. Türk araçlarının bunu tercih etme nedeni Suriye‘nin uygulamaya koyduğu 20 litre uygulamasıdır. 20 litre uygulaması olmasa muhtemelen insanlar Suriye‘ye gidip oradan alışveriş yapacaklardır. Tampon bölgede bu satışı yapanlara Suriye‘deki iç karışıklık nedeniyle müdahale edilmiyor" dedi.

Kaynak: İHA