Kolombiya'dan İstanbul'a sanat köprüsü

Kolombiya'nın önde gelen 19 genç sanatçısı bir ay boyunca İstanbul'a bir sergiyle konuk oluyor.

Kolombiya'nın önde gelen 19 genç sanatçısı İstanbul'a bir sergiyle konuk oluyor. Serginin küratörü Jamie Ceron, amaçlarının 'öteki' korkusunu aşmak olduğunu söylüyor.

Kolombiya'nın heyecanlı ve genç çağdaş sanatı, bir ay boyunca İstanbul'a konuk oluyor. santralistanbul Galeri 1'de bugün açılacak 'Arazi Üzerine: Kolombiya'da Çağdaş Sanat Sergisi', ülkenin uluslararası sanat dünyasında tanınmış 19 genç çağdaş sanatçısını İstanbullu sanatseverlerle tanıştırmayı, böylece iki ülke arasındaki benzerlikleri gözler önüne sermeyi amaçlıyor. 11 Ağustos'a dek sürecek sergide, fotoğraf, resim, heykel, enstalasyon ve video çalışmalarından oluşan 37 eser yer alıyor. Serginin küratörlüğünü ise Kolombiya ve Latin Amerika'nın tanınmış sanat eleştirmeni Jaime Ceron üstleniyor. Sergide bulunan 37 eserin ana konusu 'Kolombiyalı Olmak'. Sergi bu bağlamda Kolombiya toprağı ile ilgili kavramsal ve politik yönden farklı bakış açılarını ortaya koymaya çalışıyor. Sergiyi gezenlerin, 'ötekinden' korkmaktan vazgeçip, onu bir zenginlik olarak görmeye başlayacaklarını belirten küratör Jaime Ceron, sergide bulunan tüm eserlerle sosyal ve sembolik sınırların genişliğini aktarmayı amaçladıklarını ifade ediyor: "Sergi Kolombiya sanatına bir yaklaşım şeklinde düşünüldüğünden izleyicilerin bunu bir 'ulusal sergi' olarak algılamaları riski söz konusuydu. Bundan kaçınmak için toprak kavramına daha geniş bir perspektiften bakarak, sınırları kaldıran işlere yer vermek istedim. Sergi gezici bir proje olarak tasarlandı. Kültürel farklılıkları yansıtan çalışmalara ağırlık verdim sergide. Böylece izleyicilerle, yapıtların yansıttıkları arasındaki mesafeye vurgu yaparak toprak kavramının karmaşıklığına yeni bir bakış açısı geliştirmeyi hedefledim. Küratör olarak görevim, farklı sanat anlayışlarından gelen sanatçıların çalışmalarında yansıttıkları, anlattıkları hikayeler arasında bir bağlantı kurmaktı."

ÜÇ KUŞAK SANAT


Sergide yer alan sanatçılar peş peşe gelen üç kuşağa mensup. Yaşları 25 ve 44 yaş arasında değişiyor. Eserlere örnek vermek gerekirse, Pablo Adarme, projesinde farklı şehirlerden insanların kendi evlerinin dış cephelerini çektikleri fotoğrafları kullanmış. Milena Bonilla ise sergiye gelen ziyaretçilerden, kendilerine göre bir Kolombiya haritası çizmelerini istiyor. Bu çalışmasında da insanlardaki arazi algısını anlamaya çalıştığını söylüyor. Sergide yer alan sanatçıların tam listesi ise şöyle: Pablo Adarme, Gabriel Antolinez, Carlos Bonil, Adriana Bernal, Milena Bonilla, Barbarita Cardozo, Nicholas Consuegra, Adriana Duque, Gonzalo Garcia, Humberto Junca, Miler Lagos, Victor Munoz, Diego Pieros, Maria Isabel Rueda, Adriana Salazar, Saul Sanchez, Jaime Tarazona, Angelica Teuta, Cesar del Vale.

TERK EDİLMİŞ ŞEHİRLER

Sergide çalışmaları gösterilen sanatçılardan biri olan Victor Munoz, terk edilme temasına odaklanmış. Kovulma ve göç gibi kavramları için Kolombiya'dan terk edilmiş kentlerini fotoğraflamış.