Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan‘da Basınla Sohbet Etti (3)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "şike soruşturması" ile ilgili yaptığı değerlendirmede, suçu ispat edilinceye kadar hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceklerini belirterek, "Türk futbolunun güçlü olarak yoluna devam edebilmesi için yanlış işler muhakkak tespit edilir, hukuk onları ayıklar" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye‘nin Suriye ile akrabalık ilişkisi bulunduğunu belirterek, Türkiye‘nin uzun süre Suriye‘nin dönüşümünü sağlamaya gayret ettiğini anlattı. Batının Suriye‘yi izole ettiği dönemde Türkiye‘nin angajman politikası uyguladığını belirten Gül, Suriye‘nin bugünkü çağa uygun bir düzene geçmesine yardımcı olmak istediklerini anlattı. Beşar Esad‘da da böyle bir arzuyu görmenin kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Gül, açık şekilde her şeyi konuştuklarını söyledi. Gül, yaşanan

gecikmelerden dolayı bugüne gelindiğini belirterek, bugün gelinen noktanın çok acı olduğunu dile getirdi. Kapalı rejimlerin sadece güvenlik ve istihbaratla güçlü devlet olmayı başaramayacaklarını ifade eden Gül, güçlü olmanın ancak siyasi sistemlerle, ekonomiyle mümkün olduğunu kaydetti. Halkın iradesini herşeyin üstünde gördüğünü belirten Suriye yönetiminin kısa ve orta vadeli planlar ortaya koyarak bunu hayata geçirmesi halinde Suriye‘nin süratle kendisini toparlayabileceğine inandığını kaydeden Gül, "Ama

iki adım ileri, bir adım geri politikaları devam ederse maliyeti çok acı olur. Can kaybı daha da artar" diye konuştu.

Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, Türkiye olarak görüşmelerin 2010 yılında neticelenmesini arzu ettiklerini, ancak bunun olmadığını belirtti. Derviş Eroğlu cumhurbaşkanı seçildiğinde bazılarının uzlaşmaz tavır alacağını iddia ettiklerini hatırlatan Gül, Eroğlu‘nun ise bunun tam tersini yaptığını vurguladı. Eroğlu‘nun kalıcı, kapsamlı ve yaşayabilir bir çözüm için her şeyi yaptığını belirten Gül, Cenevre‘deki üçlü görüşmelerin bir dönüm noktası olmasını dilediklerini belirtti. Gül,

Rum tarafının da yapıcı bir tutum izlemesini umduklarını belirterek, "Umuyoruz ki çeşitli taktikler içinde olmazlar" dedi.

Gül, "Deniz Feneri e.V." bağlantılı soruşturma ve "şike soruşturması"nın basına yansıyış şekli arasındaki farkların gündeme getirildiğinin hatırlatılması üzerine, iki konuda da kapsamlı bir soruşturma yürütüldüğünü, basına yansıyış şekliyle ilgili bir yorum yapamayacağını belirtti. Bu soruşturmalar neticelenip mahkemeler karar almadan herkesi masum görmek gerektiğini kaydeden Gül, soruşturmaların şeklinde yaşanan değişimlerin ise TCK‘daki değişikliklerden kaynaklandığını vurguladı. Suçlunun tespitiyle

ilgili köklü değişiklikler yapıldığını belirten Gül, daha önce gözaltına alınan şüphelilerin suçlarını kabul etmeleri için çeşitli yöntemler kullanıldığını, bugün ise bütün delillerin toplanarak zanlının önüne konulduğunu ifade etti. Geçmişte insan haklarına aykırı uygulamaların yapıldığını hatırlatan Gül, bugün bu uygulamaların ortadan kalktığını söyledi.

Fenerbahçelilere bir mesajı olup olmadığı sorusuna Gül, "Hiç kimseyi suçlu ilan edemeyiz. Türk futbolunun güçlü şekilde yoluna devam edebilmesi için yanlış işler muhakkak tespit edilir, hukuk onları ayıklar. Ümit ederim ki bu soruşturma süratli şekilde sonuçlandırılır" karşılığını verdi.

Gül, Kürt sorununun bu dönemde çözüleceğine inanıp inanmadığı sorusu üzerine "Bana göre bu dönem çözülmesi hem kolay, hem zor" diye konuştu.

Gül, bir soru üzerine Bakan Yardımcılığı uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Bu konuda çok dikkatli olmak gerektiğini ifade eden Gül, "Referansları çok iyi tespit edilmeli. O zaman maksat hasıl olur. Sınırları, sorumlulukları iyi tespit edilmezse, nihayetinde insan davranışları, sıkıntıya sebebiyet verebilir" dedi.

Kaynak: İHA