Gümrük Müsteşarlığı‘nda Protokol İmza Töreni

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 132 gümrük idaresinde elektronik gümrük uygulamalarını tamamlandıklarını ifade ederek, "Artık ticaret erbabımız tamamıyla kendi gümrük işlemlerini yapabilecek durumda, izleyebilecek durumda, safahatını görebilecek durumda.

Gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi için Gümrük Müsteşarlığı ile Turkland A.Ş, Deutsche Bank A.Ş. ve Türk Ekonomi Bankası A.Ş. arasında protokol imzalandı. Törene Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Mehmet Sarıtaş, Turkland A.Ş Genel Müdürü A. Dinç Alpman, Deutsche Bank A.Ş. Genel Müdürü Ersin Akyüz ve Türk Ekonomi Bankası A.Ş.Genel Müdürü Varol Civil katıldı.

Törende konuşan Altunyaldız, değer yaratma, hizmetin etkinliğini arttırma, ticaret erbabına etkin hizmet verme, toplam yaratılan değeri arttırma çabası içinde olduklarını söyleyerek, özellikle gümrükle ilgili tahsilatlarda rahat, hızlı, seri, yerinde, mümkünse online, banka aracılığıyla vergilerini ödeme imkanı veren sisteme geçtiklerini hatırlattı. 2010 toplam vergi tahsilatı içinde gümrük vergileri oranının yüzde 19 olduğunu kaydeden Altunyaldız, "Geçen yıl toplam gümrük vergileri 37,2 milyar TL‘yi

bulmuş. Bu vergilerin yaklaşık 23 milyar TL‘sini yani yüzde 62‘sini bankalarımız aracılığıyla tahsil etmişiz. Geri kalan yüzde 38 gibi bir rakamı Gümkart ve saymanlıklar aracılığıyla tahsil edildiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

132 gümrük idaresinde elektronik gümrük uygulamalarını tamamlandıklarını ifade eden Altunyaldız, "Artık ticaret erbabımız tamamıyla kendi gümrük işlemlerini yapabilecek durumda, izleyebilecek durumda, safahatını görebilecek durumda. Gümrük İdaresi‘ne gelme zorunluluğu yok. Ancak bunu bir aşama öteye taşıyarak, mobil gümrük uygulaması getirmek istiyoruz. Mobil gümrük uygulamasını da inşallah bu yılın sonunda realize etmek istiyoruz. Yani kağıtsız ve insansız gümrük ifadesiyle bunu dile getiriyoruz" dedi.

Altunyaldız, gümrük idarelerini tamamıyla etkin, çağdaş, saydam, şeffaf, tüm işlemleri kayıt altında elektronik ticaret yoluyla işleten bir döneme girmek istediklerini söyledi. Gümrük vergileri tahsilinde de yüzde 50 artış görüldüğünü belirten Altunyaldız, "Geçen yıl ilk 5 ayda 13.6 TL iken, bu sene 20,4 milyar TL‘ye ulaşmışız. Dolayısıyla aslında yaptığımız işin bu anlamda ekonomimizin kayıt altında işlemesi ve tüm ticaret erbabının zamanını doğru kullanması, işlemlerin elektronik olarak yürütülmesi ve

etkin çalışma sonunda rekabetçilik. Dünya Bankası‘nın bir çalışması var. Bir ülkenin dış ticaretteki maliyetlerinin yüzde 10 düşürülmesi halinde, onun ihracata doğrudan etkisinin yüzde 5 olduğu tespiti var. Bizde tüm paydaşlarımızla bankalarımızla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla maksimum düzeyde birlikte çalışmak suretiyle ihracatçımızın rekabet gücünü arttırmak ve dolayısıyla ihracat rakamlarımızı realize etmek için çabalıyoruz" diye konuştu.

Gümrük Müsteşarı Altunyaldız, Turkland A.Ş. Genel Müdürü A. Dinç Alpman, Deutsche Bank A.Ş.Genel Müdürü Ersin Akyüz ve Türtk Ekonomi Bankası A.Ş.Genel Müdürü Varol Civil ile protokolü imzaladılar.

Kaynak: İHA