Nazarbayev‘den Müslüman Ülkeleri İçin G 10 Teklifi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İslam dünyasının önde gelen en büyük on ekonomisinin bir araya gelerek G10’nu kurmasını teklif etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İslam dünyasının önde gelen en büyük on ekonomisinin bir araya gelerek G10’nu kurmasını teklif etti. Başkent Astana‘da düzenlenen Dünya İslami Ekonomik Forumu‘nun (WIEF) resmi açılış konuşmasını yapan Kazak lider, İslam ülkelerinin yer altı ve yer üstü kaynaklarının zenginliğine işaret etti. Nazarbayev, Müslüman ülke kaynaklarının yatırım için güçlü bir mali havuz oluşturacağını ifade etti.

Bilimsel ve teknoloji alanında ileride olan ülkelerin katılımıyla uluslararsı bir araştırma merkezinin kurulmasını da teklif eden Nursultan Nazarbayev, İslam Klakınma Bankası’ndan orta ve küçük ölçekli işletmeleri desteklemek için özel bir fon kurmasını da önerdi.

Toplantının bugünkü oturumunda Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh,, Endonezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boediono, Tacikistan Başbakanı Ogil Oqilov, Dünya İslam Ekomomi Forumu Vakfı Başkanı Tun Musa Hitam ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Mohamed Ali de birer konuşma yaptı.

Yarın sona erecek toplantıya 150’den fazla dünyaca alanında meşhur uzman konuşmacı ve iki binden fazla delege katılıyor.