Kürtçe Ezana Güneydoğu‘dan Tepki Geldi

Önceki gün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bazı bölgelerde ezanın Kürtçe okunmasına Güneydoğu’daki sivil toplum örgütü temsilcilerinden ve işadamlarından tepki geldi. Açıklamalarda, Kürtçe okuna ezanın ülkeyi bölmek isteyen karanlık güçlerin bir oyunu olarak nitelendiriliyor.

Önceki gün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bazı bölgelerde ezanın Kürtçe okunmasına Güneydoğu’daki sivil toplum örgütü temsilcilerinden ve işadamlarından tepki geldi. Açıklamalarda, Kürtçe okuna ezanın ülkeyi bölmek isteyen karanlık güçlerin bir oyunu olarak nitelendiriliyor.

Gaziantep’te faaliyet gösteren Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Erbalcı, bu girişimi bir Ergenekon’un bir oyunu olarak nitelendirdi. Türkiye’de bir etnik yapının bulunduğunu, Türk ve Kürt halkının bulunduğunu hatırlatan Erbalcı, "Ancak bizim birleştiğimiz bir nokta var, o da dinimiz. Şimdi bu birleştiğimiz noktayı da parçalamak istiyorlar." dedi.

Kürtçe ezanın eskiden okutulan Türkçe ezan ile bir fakının bulunmadığını ifade eden Cahit Erbalcı, olayı dine saldırılan bir olay olarak yorumladı. Türk ve Kürt’ün arasında bir ayrımın olmadığını vurgulayan Erbalcı, ülkeyi bölmek isteyenlerin bir oyunu olduğunu belirtti. Erbalcı, geçmişte Türkçe ezan okutan zihniyetin şimdi de Kürtçe Ezan okutarak ülkeyi iki ayrı kutuba bölmek istediğini söyledi. Kürtler ile Türklerin yıllardan buyan bir arada yaşadığını dikkat çeken Erbalcı, "Ben merak ediyorum, bunlar Fatiha Süresini de mi Kürtçe okuyorlar. Fatiha’yı Kürtçe okuyamazlar. Fatiha Kürtçe okunmadığı gibi Ezan da Kürtçe okunmaz. Nereden ve nasıl çıktı anlam veremiyorum." diye konuştu.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan ise, aslen Şanlıurfa Birecik doğumlu olduğunu ve doğu insanlarının dini inançlarının güçlü ve kuvvetli olduğunu söyledi. Fincan, Kürtçe Ezan’ın duyunca şaşırmadığını adeta bir şok geçirdiğini belirterek, "Dini inançları en kuvvetli olan bir Şanlıurfa yöresinde böyle bir tahrik yapılması benim de oralı olmam beni çok üzdü. Ben bu işin içinde şu veya bu örgüt var demiyorum." dedi.

Bir başka Şanlıurfalı olan işadamı Mehmet Işık da, yapılan olayın dünyanın neresinde olursa olsun üzüleceğini ifade ederek, "Ancak benim kendi memleketimde olması beni daha da üzdü. Bu konuda daha hassas olunmalı. Geçmişte de ezanımızın Türkçe okutulması ile ilgili zorlu bir evre geçirmiştik. Şimdi de Kürtçe Ezan ile bizi ayırmak istiyorlar." dedi.

Bölgenin önde gelen din adamlarına ve alimlerine bu konuyu sorduğunu vurgulayan Işık, "Ezan’ın Arapça’nın dışında okutulması durumunda ezan olmaktan çıktığı" cevabını aldığını belirtti. Anadolu ve dolaysıyla Kürt kökenli insanların maneviyatlı kişiler olduğunu dile getiren Mehmet Işık, "Hem Türk hem de Kürt vatandaşları olarak maneviyatımıza sahip çıkan bir toplumuz. Bu tür konularda daha duyarlı olmak lazım. Savunmasız insanlara karşı daha duyarlı olunması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.