İzmir’De Eğitim Zirvesi

İzmir ve ilçelerinde yüksek öğrenim potansiyeli ve durum tespiti yapılması amacıyla toplantı düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen ve 6 saat süren toplantıyı değerlendiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “İzmir’in İstanbul’a rakip olmasını istiyoruz” dedi.

İzmir’De Eğitim Zirvesi
İzmir’in çok güzel ve yaşanabilir bir şehir olduğunu ifade eden Özcan; “İzmir, İstanbul kadar cazip bir yer. İstanbul’un yükünü hafifletmek açısından bazı eğitim faaliyetlerinin buraya kaydırılması çok faydalı olabilir” diye konuştu.

İzmir’de yüksek öğrenim potansiyelinin değerlendirilmesi ve durum tespiti yapılması amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Ulaştırma Eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri ve çevre ilçelerin oda başkanları katıldı.

Toplantı açılışında, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ilçe odalardan gelen talepleri içeren “İzmir Çevre İlçelerinin Üniversite Kurulmasına İlişkin Sorun ve Çözüm Önerileri” raporunu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a sundu.

İKİNCİ TOPLANTI BİR AY SONRA

İzmir’de yüksek öğrenim alanında nelerin yapılabileceğini ve nelere ihtiyaç olduğunu tartıştıklarını belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “İzmir şehri için yüksek öğrenim alanında nelerin yapılabileceğini, nelere ihtiyaç var onu tartıştık. Devlet ve vakıf üniversitelerinin temsilcileri ve ilçelerin temsilcileri vardı. Toplantıda, Yabancı öğrenci alımları, sağlık turizminin arttırılması konusu, İngilizce öğretimin durumu, yabancı öğretim görevlisi sayısının arttırılması, üniversite sanayi işbirliği konularını görüştük. Bu istikamette çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Daha sonra tekrar toplantı düzenleyerek çalışmalarımızın ne aşamada olduğunu değerlendireceğiz” diye konuştu. Bir ay içerisinde daha makro yüksek öğretim planı hazırlanacağını kaydeden Özcan, kendilerine iletilecek plan çerçevesinde talepleri karşılayacaklarını, doğru bölümleri ve doğru fakülteleri açmanın peşinde olduklarını söyledi.

İzmir’de 4 devlet, 5 vakıf üniversitesi olmak üzere 9 üniversite olduğuna dikkat çeken Özcan, “Devlet üniversitelerimiz çok köklü üniversiteler. Vakıf üniversitelerimiz de son derece iyi gidiyor. Yabancı öğrenci çekmek için vakıf üniversitelerinin daha çabuk uyum gösterebileceklerini düşünüyoruz. O nedenle onlara daha çok vurgu yaptık” dedi. Türkiye’de yabancı öğrenci sayısının 22 bin olduğunu belirten Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dışarıda olan öğrenci sayımız ise 50 bin. Bu farkı kapatmalıyız. Hatta 50 binde de kalmamalı. Bu çok önemli. Rekabet edilebilirliğin göstermesi bakımından çok önemli.”

SAĞLIK TURİZMİNİ BAŞLATALIM

İzmir’in gelişime açık bir şehir olduğunu belirten Özcan, “İzmir’in limanı, havalimanı var. Müthiş turist çekiyor. Bazı turistler tedavi oluyorlar. Ama biz bunu sistematik bir baza oturtturmak istiyoruz. Örneğin, diş tedavisi için devamlı turist çekelim. Sağlık turizmini başlatalım. Okullarımızın daha çok yabancı dilde program açmasını istiyoruz. Tıp ve Mühendislik alanlarında. Çünkü dışarıdan en büyük talep o bölümlere geliyor. O taleplere yanıt verebilecek düzeyde olmamız lazım” dedi.

SOFİSTİKE VE RAFİNE FAKÜLTELER AÇALIM

İlçelerden gelen talepleri de değerlendiren Özcan, Türkiye’nin ihtiyacı olan fakültelerin açılması gerektiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlçe ticaret odalarından da talepler geldi. Orman, veteriner, ziraat fakültesi gibi talepleri karşılamayacağımızı söyledik. Çünkü Türkiye’de bu fakülteler çok fazlar var. Türkiye’de veteriner fakültesi 27 tane var, nüfusu 83 milyon olan Almanya’da 5 tane var. Bizim neden bu kadar fazla? Onun yerine daha sofistike. İzmir’e daha çok yakışan daha rafine fakülteleri açalım. Biz karşı değiliz fakülte açmaya. Nüfusları yüz binin üzerinde. Türkiye’deki birçok ilden daha fazla nüfusu olan ilçeler var burada. Nüfus bakımından bir sorun yok. Ama Türkiye’nin ihtiyacı olan fakülteleri açmamız lazım.”

BİNALİ YILDIRIM: “2023 HEDEFLERİ PLANLAMADA DURUM DEĞERLENDİRMESİ İÇİN TOPLANDIK”

İzmir’in potansiyeli ve sorunlarını tespit etmek amacıyla toplandıklarını ifade eden eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, “70 yıllık sürede 76 üniversite kurulmuş. Biz 8 yılda 102 ilave ettik. İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir en çok üniversitenin olduğu il. Ülke nüfusunun dörtte biri üniversitelerde öğrenci. Bu rakamın da yüzde 5’i İzmir’de. İzmir’de 9 üniversite, 109 bin 367 öğrenci, 7 bin 742 öğretim görevlisi var. İzmir’de 2023 hedeflerini planlamada durum değerlendirmesi için toplantı yaptık” dedi.

DEMİRTAŞ: İHTİYAÇLARI BELİRLEMEK İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım’ın İzmir 2. Bölgedeki sivil toplum örgütü yöneticileriyle 26 Mayıs’ta yaptığı toplantı sırasında, ilçe oda başkanlarının üniversite ve fakülte talepleri nedeniyle YÖK Başkanı ile hemen telefonla görüştüğünü anlatan Demirtaş ise, “Çok kısa bir sürede hazırlık yaparak odalarımızın taleplerini toplayarak bir dosya haline getirdik. Toplantı son derece verimli geçti. İlçelerimizin potansiyeli dolayısıyla fakülte açılmasının kentimizin kalkınmasına katkı yapacağını ifade ettim. Sayın bakanımız Binali Yıldırım da Odamızın çok iyi bir ekibi olduğunu belirtti” dedi. İzmir’de yüksek öğrenim zirvesinin bir ay sonra tekrar yeniden bir toplantı ile bir araya geleceğini ifade eden Demirtaş, “Sayın bakanımız talimat verdi. İzmir’de hangi fakültelere, hangi konularda ihtiyaçlar var, bu konuda bir çalışma yapacağız. Bir ay sonra Ankara’da tekrar bir toplantı düzenleneceğiz” dedi.

TEKELİOĞLU: YETİŞMİŞ İNSANGÜCÜ İHTİYACI ARTIYOR

Yetişmiş insan gücü ihtiyacının arttığına dikkat çeken AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, “İzmir’de pek çok organize bölge var. Bu bölgeleri, üniversitelerle işbirliğine çağırıyoruz. Yetişmiş eleman ihtiyacı böyle sağlanabilir. Bu konuda açmaz var, giderilmeli” dedi.

İLÇELERDEN GELEN TALEPLER

Bir üniversiteye doğrudan bağlı olan müstakil bir fakülte yada meslek yüksek okulunun ivedilikle Aliağa’ya kurulması. Bayındır’a Ege Üniversitesi Orman Fakültesi’nin kurulması. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin Orman, Su Ürünleri, İnşaat Fakültesi dışındaki diğer birimlerinin Bergama’da kurulması. Menemen’e bir üniversite kurulması. Ödemiş’e işletme fakültesi kurulması ve mevcut Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun eğitim öğretime devam etmesinin sağlanması. Selçuk’a bir yüksekokul kurulması. Tire’ye Ege Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kurulması. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kampüs alanının Torbalı’da kurulması.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Galip Akan, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Üniversitesi Rektörü Kayhan Erciyeş, İYTE Rektörü Mustafa Güden, Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Bayındır Ticaret Odası Adnan İnanır, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Güral, Ödemiş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Sevin, Ödemiş Ticaret Odası Meclis Başkanı Yaşar Özdemir, Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdüllatif Aka, Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar.

Kaynak: İHA