Rus Doktorlar Beyin Ölümü Gerçekleşen Rehber Hakkında Bilgi Aldı

Muğla‘nın Bodrum ilçesinde aldıkları sahte alkolden zehirlenen Ruslardan beyin ölümü gerçekleşen rehber Victoria Nikoloeva‘nın tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi‘ne Rusya‘dan 7 kişilik uzman ekip geldi. Ekip, Victoria Nikoloeva‘nın Antalya‘daki bakımının "mükemmel" olduğunu söyledi.

Rus Doktorlar Beyin Ölümü Gerçekleşen Rehber Hakkında Bilgi Aldı
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi‘nde bir aydır yoğun bakımda bulunan ve 10 gün önce beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Rus rehber Victoria Nikoloeva‘nın sağlık durumu hakkında bilgi almak üzere Rusya Sağlık Bakanlığı‘nın talimatıyla 7 kişilik bir doktor ekibi Antalya‘ya geldi. Ekip, yoğun bakım ünitesinde bulunan Victori Nikoloeva‘nın sağlık durumu hakkında Türk doktorlarından bilgiler aldı. Rus ekip, daha sonra hastane başhekimi Doç Dr. Abdullah Erdoğan‘ın odasında Türk meslektaşlarıyla görüşme yaptı. 1

saatlik görüşmenin ardından Rus ve Türk doktorlar, Başhekimlik Toplantı Salonu‘nda ortak bir basın açıklaması yaptı.

"BİZE TEŞEKKÜR ETTİLER"

Toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, hastane olarak son bir iki gündür önemli olaylar yaşadıklarını belirterek, "Rus rehber Victoria Nikoloeva‘nın sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla ailenin özel isteği ile iki özel doktor geldi. Biz, bu doktorlara kapımızı açtık. Hastanın durumunu değerlendirmelerine izin verdik. Daha sonra ‘yapılması gerekenleri yapmışsınız‘ diyerek, bize teşekkür ettiler. Bu durumu Victoria Nikoloeva‘nın ailesine ve yankılarına ilettiler.

Akşam üzeri resmi olarak Rus Sağlık Bakanlığı‘ndan bir heyet bize gelmek istediğini bildirdi. Ve özel bir uçak ambulansla Antalya‘ya geldiler. Bu 7 kişilik ekipte reanimasyon, nörolog, anestizoyolog, radyografi uzmanlarından oluşuyor" dedi.

"RUS DOKTOrLAR HASTANIN BÜTÜN RAPORLARINI İNCELEDİ"

Rus ekibin yoğun bakım servisinde bulunan Victoria Nikoloevan‘ın yanına gittiklerini söyleyen Erdoğan, "Ekip hastayı gördü. Başlangıçtan itibaren hastaya ait bulguları bilgisayardan istediler ve gördüler. Yoğun bakım süresi içinde hasta verilerini ve bakım şeklini incelediler. Bu ziyarete Antalya Rus Başkonsolosu da eşlik etti. Hastayı muayene ve değerlendirmeleri sonrası bu ekip, değerlendirme raporu yazdılar. Bu raporda hastaya başlangıçtan bu yana modern tedavi yöntemlerinin uygulandığın iyi bir bakım

olduğu, hastada herhangi bir komplikasyon gelişmediğini, beyin bölümünün artık kesin olduğu kanıtlarla desteklendi. Ayrıca uzmanların tetkikleri sonucu hastaya beyin ölüm raporun verilmesinin doğru olduğu, bu aşamadan sonra hastanın transportunun veya tedavisi ile ilgili şey yapılamayacağı raporu yazıldı. Bu raporda bizim hastaya gereken her şeyi yaptıklarımızı yazdılar" diye konuştu.

"HASTA, KALBİ DURANA KADAR BAKILACAK"

Erdoğan şöyle devam etti:

"Rus ekip hastanın naklinin mümkün olmadığını ve bunun yarar sağlamayacağın belirttiler. Nakil yapma sebebinin hastaya bir tedavi sağlamak olduğu ama artık tedavi sağlamın zor olduğu ve burada gereken bakımın yapıldığını söylediler. Hastada beyin ölüm 9 gün önce gerçekleşti. Türk kanunlarına göre bizde bir hastanın fiş çekme olayı yok. Kalbi durana kadar hastanın bakımına devam edilecektir."

Erdoğan, beyin ölümü gerçekleşen ve organlarının bağışlanmayacağı bilgisi alınan Victoria Nikoloeava‘nın, yüz nakli bekleyen Sezgin Ergen ile nasıl karşı karşıya getirildiğini anlayamadığını sözlerine ekledi.

"HASTANIN DURUMU ÇOK AĞIR VE TAŞIMA OLMAYACAK"

Uçak ambulansla Antalya‘ya gelen 7 kişilik Rus doktor ekibi adına konuşan Anestezi Reanamotoloji Uzmanı Dr. Terekhov Dmitry de, Rusya Sağlık Bakanlığı ve anne Nudina Nikoloeva‘nın isteği üzerine Antalya‘ya geldiklerini kaydetti.

Hastayı yakından görmek ve bilgiler almak amacıyla incelemeler yaptıklarını ifade ede Rus Doktor Dmitry, "Hastayı muayene etmek için ve son kararı vermek için buradayız. Başhekim Abdullah Erdoğan‘ın söylediklerine katılıyoruz. Bu ekibimizde yüksek dereceli uzman doktorlar var. Ultrason, nöroloji, anestezi reanamotoloji gibi. Biz muayene sonucu hastanın beyin ölümünü tasdik ettik. Hastanın durumu çok ağır ve transport olmayacak. Hasta zaten büyük bir risk altında. Burada yapılan mükemmel tedavi gösteriyor

ki hastanın taşınması mantıksız. Hastayı taşımak büyük bir risk. Bunu Victoria Nikoloevan‘ın akrabalarına söyledik. Annesi ve akrabaları bu duruma razı oldular" diye konuştu.

"HASTA İÇİN BİZ DE BİR ŞEY YAPAYIZ"

Dr. Dmitry, şöyle devam etti:

"7 kişilik Rus doktorların yarısı Rusya‘ya dönüyor. Burada bir nörolog ve anesteziyoloji uzmanı kalıyor, hastanın dinamiklerini takip etmek için. Hastanın kalbinin durması çok uzak değildir. En önemlisi beyin ölmüş, beyinsiz vücut yaşayamaz. Türk doktorları dahil, biz de hasta için hiç bir şey yapamayacağız."

Kaynak: İHA