Afganistan‘daki Otel Baskınından Kurtulan Saga Havayolları‘nın Ekibi Yurda Döndü

Afganistan‘da, Taliban militanlarının saldırı düzenlediği otelde bulunan Saga Havayolları‘nın 6 Türk personeli İstanbul‘a döndü. Saga Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu, "Ekibimizin psikolojik tedaviye ihtiyacı var" dedi.

Kabin amiri Emine Bağıt, kabin memuru Ayşe Dağcı, hareket memuru Kayhan Ayıklar, teknisyen Dursun Haltun, teknisyen Turgay Çetin ve yardımcı Hüseyin Sayın, Afganistan‘daki saldırıdan yara almadan kurtulurken, otelde akşam yemeği için bahçeye inen pilot Antonio Planas Juan (48) ise hayatını kaybetti. Saldırıdan kurtulan Saga Havayolları‘nın 6 çalışanı, Frankfurt üzerinden THY‘ye ait bir uçakla İstanbul‘a getirildi. Atatürk Havalimanı VİP Salonu‘ndan çıkarılan Saga çalışanlarını, Saga Havayolları Yönetim

Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu karşıladı. Kurtulan personel bir araçla VİP Salonu‘ndan çıkarken konuş+mamayı tercih etti. Yaşanan dehşet saatlerini ise Musa Alioğlu anlattı. Alioğlu, Afganistan havayollarına uçaklarını kiralık olarak verdiklerini belirtirken, otelde valiler toplantısı olduğunu ve bu toplantıyı sabote etmek isteyen Taliban‘ın otele saldırdığını belirtti. Alioğlu, "Saldırı sırasında da bahçede bulunan İspanyol arkadaşımızı kaybettik. Son derece üzüntülüyüz, ailesine başsağlığı

diliyoruz. Arkadaşlarımız sapasağlam geldiler. Büyükelçiliğimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Alioğlu, saatler süren çatışmada ekibe ulaşmak için çabaladıklarını, fakat telefonla fazla konuşamadıklarını kaydederken, konuşamama nedeni için, "Karyola altındaki arkadaşlarımız sessiz bir şekilde konuşuyorlardı. Saldırganlar kapıları açıp ses gelince ateş ediyorlardı. Biz de tehlikeye düşürmemek için elçiliğimizle görüştük" dedi.

Elçiliğe ait Kobra tipi araçların operasyon sonrası ekibi otelden aldıklarını söyleyen Alioğlu, "Oraya akşam 5‘te ulaşabildiler ve kobra araçlarıyla gelip almışlar. Büyük bir travma yaşadıklarını görüyorsunuz 6 -7 saatlik bir çatışmadan sağ kalıp gelmelerine şükrediyoruz"şeklinde konuştu.

Ekibin, psikolog kontrolünden geçeceğini de belirten Alioğlu, "Ölen İspanyol pilot 6 aydır Saga‘da uçuyordu ve aybaşında ayrılacaktı" şeklinde konuştu.

Ekibi karşılayan Kaptan Pilot Gökhan Algın ise bugüne kadar Afganistan uçuşlarında herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmadıklarını söyledi. Algın, "İspanyol ikinci pilot arkadaşımız akşam yemeği için indiğinde bu vahim olay yaşanıyor. Diğer arkadaşlarımız restaurantta yaşanan saldırı sırasında orada olmadıkları için zarar görmüyorlar" diye konuştu.

Kaynak: İHA