Adb Büyükelçisi Rıccıardone, Merinos‘u Ziyaret Etti

Bir dizi gezi ve inceleme için geldiği Gaziantep‘te Merinos fabrikasını ziyaret eden ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Dünyaya açılan Türkiye, rekabetten de korkmuyor" dedi.

Adb Büyükelçisi Rıccıardone, Merinos‘u Ziyaret Etti
Büyükelçi Ricciardone, eşi Marie Ricciardone ile birlikte Erdemoğlu Holding‘in Merveşehir Mahallesi‘ndeki Merinos Halı Fabrikası‘nı ziyaret etti. Büyükelçi ve eşi, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu ve Ali Erdemoğlu tarafından karşılandı. Mahmut Erdemoğlu, babaları Mehmet Erdemoğlu‘nun 1971 yılında Adıyaman‘ın Besni ilçesinden Gaziantep‘e gelerek kilim dokuma tezgahında imalata başladığını ve sonra firmalarını büyüttüklerini anlattı. Makine halısında dünyanın en büyük ilk üç

üreticisinden birisi olduklarını kaydeden Erdemoğlu, Türkiye‘de makine halısında en fazla üretim ve ihracat kapasitesine, en fazla pazar payına sahip olduklarını, makine halısında Merinos, Padişah ve Dinarsu markalarına sahip olduklarını, ayrıca İzmir‘de mobilya fabrikaları, İstanbul‘da Dinarsu duvardan duvara halı fabrikaları, Uşak‘ta ise battaniye tesisleri olduğunu ifade etti. Rusya‘da halı üretim fabrikası kurduklarını ve oradaki yatırımlarını büyüttüklerini ifade eden Erdemoğlu, "Almanya‘da tüm

Avrupa‘ya dağıtım yapan şirketimiz var. Çin de büyüyen bir pazar. Orada da halı üretim tesisi kurmayı düşünüyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Adıyaman‘da okul, sağlık ocağı, cami, öğrenci yurdu, Gaziantep‘te ilköğretim okulları ve Anadolu lisesi yaptırdık. Fabrikalarımızda çalışan işçilerimize de ev yaptırdık" dedi.

Erdemoğlu, makine halısı üretimlerinin yüzde 70‘ini iç pazara sattıklarını ve yüzde 30‘unu ihraç ettiklerini, en büyük ihracat pazarlarının da ABD olduğunu dile getirerek, "İhracat yaptığımız ülkelerde zaman zaman gümrüklerde bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Orada idareciler, işadamlarının önünü açarsa, biraz daha işlerini kolaylaştırırlarsa, karşılıklı gümrük vergileri anlamında birtakım teşvik edici tedbirler alırlarsa zannediyorum ki ikili ilişkiler ve ticaret hacmi çok daha fazla olacaktır. Şu

anda ABD ile ticaret hacmimiz bizim aleyhimize, çok fazla açık var. Türkiye‘yi biraz da kalkındırmak, dengeyi bulmak adına idarecilerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ise, yaklaşık 12 yıl önce gördüğü Gaziantep‘i her bakımdan büyük bir değişim yaşamış olarak gördüğünü belirtti. Mahmut Erdemoğlu‘nun Güneydoğu‘ya ilişkin izlenimlerini sorması üzerine Ricciardone, "Bütün Türkiye gibi çok iyimseriz. Başarılarınızı görünce çok etkilendik, daha da iyimser olduk. Zaten dost ülke olarak, müttefik olarak Türkiye‘ye inanıyoruz. 12 yıldır burada değildik, 1999‘da Türkiye‘den ayrıldık. O sürede her bakımdan inanılmaz değişiklik olmuş. Daha

bilinçli, demokrasiye bağlı, özgürlüğe bağlı bir toplum bulduk. Her zamanki gibi Türkler vatansever bir halk. Türkiye şimdi dünyaya açıldı. Dünya rekabetinden korkmuyorsunuz. Bütün dünyada çalışıyorsunuz. Bütün dünya pazarında rekabet ediyorsunuz. Amerika‘da, Avrupa‘da, Rusya‘da, Çin‘de bile. Demek ki Türkiye başarılı. Çok daha başarılı buldum. Bizim beklediğimizden fazla. Bundan sonra daha da başarılı olacaksınız, inanıyoruz. Tebrik ediyoruz" dedi.

Türkiye ile işbirliği yapmaktan gurur duyduklarını, hem özel sektör hem devlet olarak ittifaklarının önemli ve sağlam olduğunu kaydeden Ricciardone, iki ülke ilişkilerini ve halklar arasındaki dostluğu yenilemeyi hedeflediklerini söyledi. Ricciardone, "Biz daha çok özel sektöre inanıyoruz, halka inanıyoruz, sivil topluma inanıyoruz. Türkiye‘de de son zamanlarda sivil toplum çok gelişmiş gibi gözüküyor. Bunun için iyimserim" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Ricciardone ve eşi Marie, gezdikleri satış mağazasında bulunan yabancı alıcılarla bir süre sohbet ederek ürünleri incelediler. Ziyaret sonunda Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu ve Ali Erdemoğlu, Büyükelçi Ricciardone ve eşine, "Çingene Kız" mozaik dokumalı bir tablo halı hediye etti.

Kaynak: İHA