Aso Başkanı: Sadece Çin’E Fındık Satsak 15 Milyon Ton İhracat Gerçekleştiririz

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin Çin pazarını iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgularken, 1,5 milyar nüfuslu ülkeye 15 milyon ton fındık ihraç edilebileceğini söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin Çin pazarını iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgularken, 1,5 milyar nüfuslu ülkeye 15 milyon ton fındık ihraç edilebileceğini söyledi.

Ankara Kalkınma Ajansı, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ile ASO işbirliğinde ‘Çin Pazarına Giriş ve İhracatta Devlet Yardımları’ konulu dış Pazar ülke eğitim semineri düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan ASO Başkanı Özdebir, Çin’in dünyanın en önemli ihracatçısının yanı sıra en büyük ithalatçısı olduğuna değinerek, “Fındık üretiyoruz, fındığımızın hepsini satmakta zorluk çekiyoruz. 1,5 milyar insana bir avuç fındık satsak 15 milyon ton fındık ihraç ederiz. O coğrafyada zeytin yetişmiyor. 15 milyon ton zeytin yağına ihtiyaç var. Bizim üretim ölçeklerimizde yetişemeyeceğimiz kadar büyük potansiyel var. Bu potansiyeli ülke olarak değerlendirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Çin’in 1 trilyon dolar ithalat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Özdebir, ülkenin 10 sene içinde dünyanın en büyük katma değeri yaratacak konuma geleceğini belirtti. Çin’in ihracatta göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan ASO Başkanı Özdebir, Türkiye’nin Çin ile işbirliği yapmanın yollarını geliştirme yollarını araması gerektiğini ifade etti.

Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Lale de yüksek katma değerli ürünlerin Türkiye’nin gündeminde olmaması halinde dış ticaret açığını kapatmanın kolay olmayacağını dile getirdi. Türkiye’nin katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerine yönelmesi gerektiğini belirten Lale, “Ülkemiz gelişmekte olan bir ekonomi. Gelişmişlik seviyesine otomotiv, demir çelik, çimento gibi öncü sektörle geldik. Türkiye artık sıçrama yapacak noktaya yaklaşmıştı. Birikimini, geldiği noktayı daha iyi noktaya geçirme arifesindedir Türkiye.” dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ise Türkiye’nin ekonomide gösterdiği başarının temel dinamiğinin başında ihracat artışının geldiğini vurguladı. Balcı, “Dünyanın yeni üretim üssü haline gelen Çin’in refahının armasıyla dahaçekici bir Pazar haline geldi. Çinli firmalar uluslararası işbirliklerine daha açık hale geliyor. Çin’i tehdit değil, bir fırsat olarak gören bir yaklaşım izlemek gerekir.” uyarısında bulundu.

Seminerde İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi uzmanları Hasan Köse Çin Halk Cumhuriyeti Ülke Sunumu Ümit Ateşağaoğlu da İhracata Yönelik Devlet Teşvikleri ile Guangzhou Türkiye İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Ahmet Özden Çin Pazarı Hakkında Pratik Bilgiler konusunda sunum gerçekleştirdi.