Tepav Direktörü Prof. Dr. Sak: Zenginleşmek İçin Yeni Sektörlere Girmeli

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, zenginleşmenin yolunun sektörlerden çıkmak değil, yeni sektörlere girebilmek olduğunu söyledi.     Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye’nin ekonomiye konsantre olmasını istedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, zenginleşmenin yolunun sektörlerden çıkmak değil, yeni sektörlere girebilmek olduğunu söyledi.     Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye’nin ekonomiye konsantre olmasını istedi.

KSO’nun meclis toplantısına katılan Prof. Dr. Sak, odanın üyelerine ‘Aklı Olan Bu Devirde Sanayiye Girmez mi?‘ ana başlıklı bir sunum yaptı. Sunumda ekonomide orta vadede sürdürülebilir verimlilik artışının motorunun sanayileşme olduğunu vurgulayan Sak, Türkiye bugüne kadar verimliliği yüksek olan sanayi sektöründe istihdamı artırarak toplam verimliliğini yükselttiğini söyledi. Sak, “Bu verimlilik artışının ana kaynağı olan kentleşme sürecinin sonuna gelindi. Şimdi ise sanayi sektörünün verimliliğini artırmamız lazım, ama rekabet gücünde sıkıntılar var." ifadesini kullandı. Prof. Dr. Sak, 2009 yılında inovasyona dayalı ekonomi kategorisinde bulunan Türkiye ekonomisinin bir sonraki yıl verimliliğe dayalı ekonomi kategorisine düştüğünü ifade etti ve azalan rekabet gücüne karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Sanayi stratejisine ilişkin değerlendirmede de bulunan Sak şu tavsiyelerde bulundu: “Uzun vadede çeşitlilik artarken, sofistikasyon performansımız dünyadan ayrışmıyor. Bu çeşitlilikle Türkiye daha zengin olmalı, demek ki sofistikasyon düzeyimiz sorunlu. Zenginleşmenin yolu, sektörlerden çıkmak değil yeni sektörlere girebilmek. Aynı zamanda daha sofistike ve özgün ürünler üretebilmek. Her bölgenin yetkinliklerini artırması ve ne yöne çeşitleneceğini belirlemesi önemli. Bazı illerimiz çeşitli, bazıları ancak 1 -2 üründe rekabetçi."

ARTIK EKONOMİYE KONSANTRE ZAMANI

        Ayhan Zeytinoğlu ise 2011 yılı seçim sonuçları ile yeni dönemin hayırlı olması dileğinde bulunarak gündemin ekonomiye dönmesini istedi. 2023 hedefini hatırlatan Zeytinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Artık ekonomiye konsantre olma zamanıdır. Bildiğiniz gibi ekonomi durağan değil. Ve herkes tarafından kabul edilen 2023 hedeflerimiz var. Buna ulaşmak için sürdürülebilir bir büyüme, ekonomik istikrar gereklidir. Diğer bir hedefimiz de Avrupa Birliği tam üyeliği demokrasi adına bir hedeftir.”

Sanayi üretim endeksinin azalarak artmaya devam ettiğini vurgulayan Zeytinoğlu, kapasite kullanımının Türkiye genelinde arttığını, bütçenin de fazla verdiğini hatırlatarak bunun iyi değerlendirilmesini istedi. İşsizliğin azalmasını sevindirici bulan Zeytinoğlu, “Enflasyonda Mayıs ayında artış gerçekleşti. Bu yılın ilk çeyreği için büyüme beklentimiz yüzde 10 ve üzeridir. Büyüme iyi gidiyor. Yüzde 8,9 büyüme ile dünyada ilk 5 sırada yer alan ülkemiz, iş yapma endeksinde 65’inci sırada. Bu Türk girişimcisinin başarısıdır. Sürekli engel atlıyoruz. Son dönemlerde faizlerde artışlar var. Bu, büyüme hızımızı yavaşlatabilir. Ekonomimizin en kırılgan göstergesi dış ticaret açığımız ve dolayısıyla cari açığımızın giderek artmasıdır." diye sözlerini tamamladı.