Demiryolları Trafiğinin Merkezi 24 Saat Görev Yapıyor

İzmir TCDD Alsancak Trafik Kontrol Merkezi‘nde görevli trafik kontrolörleri, günde 120 bin kişinin kullandığı, 230 seferin yapıldığı sistemin işletilmesini sağlıyor.

Demiryolları Trafiğinin Merkezi 24 Saat Görev Yapıyor
İzmir‘de şehir içi ve şehirlerarası olmak üzere yaklaşık 230 trenin işletilmesini sağlayan TCDD Alsancak Trafik Kontrol Merkezi‘nde çalışan trafik kontrolörleri mesai saatleri boyunca kuzeyden güneye ve batıdan doğuya ilerleyen demiryolu trafiğinin sorunsuz ilerlemesi için çalışıyor.

TCDD, İzban ve yük trenleri gibi birçok demiryolu aracının kazasız ilerlemesi için çalışan trafik kontrolörleri seferdeki trenlerin yerlerini TSİ denilen takip sistemini kullanarak izleyerek herhangi bir zaman kayması olması durumunda ilgili hareket memurluğunu uyarıyor.

Trafik Başkontrolörü Ömer Faruk Korkmaz, İzban‘da günde 103 bin kişinin diğer hatlarda ise yaklaşık 10 bin kişinin kullandığı demiryolu hatlarının sorunsuz işlemesi için trafik kontrolörlerinin önemine dikkat çekti. Her ne kadar elektro mekanik bir sistem kullanılsa bile trafik kontrolörünün işine dinlenmiş gelmesinin gerektiğini dile getiren Korkmaz, şunları söyledi: "Buradaki tüm bilgiler bir bilgisayarla kaydedilmekte. Ayrıca, tren hareketleri de zamanlanmış yer zaman grafiği dokümanı oluşturmaktadır.

Aynı anda hareket halinde 29 tren elektro mekanik olarak anlık takip ediliyor. Merkezimizde günde 6 kişi ikişerli çalışıyor. Elektro mekanik sistemin önemi olmakla birlikte buradaki anlık takip de aynı zamanda önemlidir. Trafik kontrolörü, her ne kadar kullanılan sistem trenlerin emniyetli biçimde sevk ve idaresini sağlasa da trafik kontrolörü de anlık tren hareketlerini takip etme suretiyle ellerinden gelen gayreti göstermektedir. Dinlenmiş vaziyette nöbete gelmelerinin gereği ve 6 saat çalışmaları da

zaten bunun içindir. Telsizden anonsları ve telefondan gelen bilgileri analiz ederek vaktinde akıcı ve ekonomik şekilde idare ediyorlar."

Hareket memurlarının verdiği bilgilere göre, seferleri düzenleyen kontrolör kapalı devre telefon hattını kullanarak bağlantı kuruyor.

Kaynak: İHA