Yine İşsizlik Şampiyonu Olan Adana Devlet Desteği Bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adanayı ikinci kez işsizlik şampiyonu ilan etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adanayı ikinci kez işsizlik şampiyonu ilan etti.

2010 yılında işsizlik oranında yüzde 19,1 ile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye birincisi olan Adana‘da sanayici ve iş adamları, bu durumun ancak devlet desteği ile düzeleceğine inanıyor.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, işsizliğin yanlış teşvik uygulamalarından kaynaklandığını belirtirken, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan bu durumu girişimcilik ruhunun kaybolmasına bağladı.

Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer de işsizlikte yaşanan tablonun pozitife dönüştürülebileceğini ifade ederken, Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, en büyük hatanın yerel yöneticiler ile siyasetçilerden kaynaklandığını ileri sürdü.

İŞSİZLİKTE GÖÇÜN ETKİSİ BÜYÜK

Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana‘nın işsizliğin yoğun yaşandığı bir kent olduğunu beliterek, "Bunda hem göçün hem de yeteri kadar yatırımın yapılamamasının etkisi var. Yatırımın olmamasının en büyük nedeni de yanlış teşvik uygulamaları. Bu yanlışlık yüzünden Adana‘da kurulması gereken bir çok fabrika teşvik kapsamında olan çevre illere gitti. Yapılan yanlıklar sonucunda işsizlikte birinci olmamız normal." dedi.

Sürenkök, "Adana’nın bankalarda bulunan mevduatı yaklaşık 6 milyar dolar civarında. Bu mevduatlar doğru yöntemlerle yatırıma çekilebilirse işsizlik rakamlarında bir azalma olacağını düşünüyorum. Özellikle Ceyhan‘da kurulması düşünülen Enerji İhtisas Bölgesinin bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Buraya 10-15 milyar dolar yabancı yatırım bekleniyor. Bu yatırımlar yapıldığında, kurulacak tersanelerde ve rafinerilerde binlerce kişi çalışacak. Adana ve Türkiye’de açıklanan rakamların üzerinde işsizlik olduğunu düşünüyorum. Özellikle genç nüfusta bu oran çok daha fazladır. Sonuç olarak Türkiye ortalamasının 8 puan üzerinde görülen işsizliğin aşağılara çekilmesi için adaletsiz olan teşviklerin illere göre değil sektöre göre verilmesi gerekir." diye konuştu.

RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Yatırım ortamının bulunduğu halde Adana‘nın işsizlikte birinci olmasının kendisini şaşırttığını dile getiren Çalışkan, "Bence bu konuda, Adanalıya girişimcilik ruhunu nasıl veririz bunun çalışmasını yapmak zorundayız. Adana‘nın biraz daha girişimci olması lazım. Yatırım ortamı iyi. Ülkemizin bir çok yerinde aynı imkanlar var. Adanalıların isyan ettiği teşvik yasasının bunda etkisi vardır ama işsizliğin bütün sebebinin teşvik sisteminin olduğuna inanmıyorum. Etkisi olabilir ama esas olan yatırımcı ruhunun girişimci ruhunun Adanalıya yerleşmiş olması lazım." ifadesini kullandı.

TÜİK’in açıkladığı oranlara tepki gösteren Çalışkan, "Bu konuda çok şüpheliyim. Bazen işçi arıyoruz maalesef bulamıyoruz. Bu rakamların çok doğru olduğuna inanmıyorum. Ceyhan’da bir fabrika belediye hoporlöründen işçi alacağını duyuruyor. Ama istediği kadar bulamıyor. Bu rakamlarda tarımda çalışanlar gözükmüyor. Bunun yanında işini beğenmeyip de daha güzel iş arayanlarda çok fazla. Adana’da yüz kişiden 20’si işsiz değildir." şeklinde konuştu.

İŞSİZLİĞİ AŞACAK GÜÇTEYİZ

Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer ise Adana‘nın işsizliği aşacak potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Ortaya çıkan tabloya bakıp pes edilmemesi gerektiğini anlatan Gizer, ‘‘Bu tabloya bakıp ‘öldük, bittik‘ söylemlerine sığınmak yerine, milletvekillerimiz ve tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte hareket etmeliyiz. Daha çok çalışmalıyız." dedi.

Gizer şu açıklamalarda bulundu: "Adana‘da Yumurtalık Serbest Bölgesi ve kurulma aşamasındaki milyar dolarlık yatırım hazırlıkları, hiçbir kentin sahip olamadığı hava, kara, deniz ve demir yolu ağı, yılda en az iki ürün alınabilen verimli topraklarımız mevcut. Başta, henüz göreve başlamayan milletvekillerimiz olmak üzere ekonomik, sosyal ve kültürel alanda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluş temsilcilerinin düşüncesini, olumsuz rakamları baz alarak ‘Ölü toprağı serpilmiş memleket‘ kolaylığına sığınmak yerine, ‘Bu tabloyu mutlaka olumluya dönüştürmeliyiz. Birlikte hareket ettiğimiz sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunumuz yoktur."

İŞSİZLİĞİN SEBEBİ YEREL YÖNETİCİLER VE SİYASETÇİLER

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Adana‘daki işsizlik oranının artmasında en büyük hatanın yerel yöneticiler ile siyasetçilerden kaynaklandığını ileri sürdü.

Girmen, "Adana’da işsizliğin en büyük sebebinin siyasetçiler olduğunu söyleyebilirim. Başta yerel yönetimler olmak üzere siyasilerin hiçbir şey yapmaması bu sonucu doğurdu. Lütfen siyasetçiler ‘Ben bu şehirde belediye başkanlığı milletvekilliği yaptım demesinler." diye tepki gösterdi.

Bölgede tarımın en fazla istihdam sağlayan sektör olduğunu dile getiren Girmen şöyle devam etti: "Zamanla sanayileşme ve makineleşmenin de bunda etkisi oldu ama kimse kendini bu olumsuz sonucun dışında bırakmasın. Özellikle siyaseten bu ilde görev yapanlar. En büyük sorumluluk onlara aittir. Yatırımların azalması mevcut yatırımların il dışına çıkarılması bu şehri yönetenlerden kaynaklanmaktadır. ‘Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır‘ demekle bu işler yürümüyor. Bunun yanında istihdam sağlayan ürünlerdeki azalmanında çok az da olsa etkisi vardır ama esas olan yatırımların il dışına çıkarılmasıdır."