Japon Eriğinin İlk Hasadı Yapıldı

Sunar Grup bünyesinde Adana’da faaliyet gösteren NÇS firması tarafından, açık alanda üretilen Japon eriğinin ilk hasadı gerçekleştirildi.

Sunar Grup bünyesinde Adana’da faaliyet gösteren NÇS firması tarafından, açık alanda üretilen Japon eriğinin ilk hasadı gerçekleştirildi.

Sunar Grup bünyesinde faaliyet gösteren NÇS firması, kalp dostu Japon eriğinin hasadını Adana Valisi İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Tarım İl Müdürü Fikret Coşkun, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi’nin katılımı ile gerçekleştirdi. 2011 sert çekirdekli üretim sezonunda Türkiye’de açık alanda ilk şeftali hasadını gerçekleştiren Sunar Grup bünyesindeki NÇS firması, açık alanda ürettiği Japon eriğinin özel çeşitlerini pazara sunan ilk kuruluş oldu. 2010 yılı itibariyle yaklaşık 1000 dekar arazi üzerinde yeni nesil sert ve yumuşak çekirdekli meyve çeşitlerinde üreticilik yapan firma, bu sezonun ilk Japon eriği hasadını gerçekleştirerek bölgenin tarım çeşitliliğine de katkı sağlıyor.

İLK ÖRNEĞİ 1855 YILINDA İSTANBUL’DA

Ilıman iklimi seven ve Türkiye’de ilk örneğine 1855 yılında İstanbul’da rastlanan Japon eriği Türkiye’de gümüş kayısı, fil kulağı, kız saçı isimleri ile de anılıyor. Yapılan melezleme ve ıslah çalışmalarıyla günümüzdeki halini aldı.

Hasat Sunar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çomu, Japon eriği üretiminde büyük başarı yakaladıklarını ve zirai ilaç kalıntısı olmayan ürünler yetiştirmeyi ana öncelik olarak belirlediklerini kaydetti. Çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden Avrupa standartlarında meyve üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Çomu, “1000 dekar arazide Japon eriği, bodur elma, nektarin, şeftali, Trabzon hurması ve Amerikan narı yetiştiriyoruz. NÇS olarak, çok yakında erkenci nar üretimine de başlamayı planlıyoruz. Bu sayede Ağustos ayında taze narı tüketime sunacağız. Mevcut genç ağaçların verime binmesiyle üretimimizi 5 bin ton civarına çıkaracağız. “ diye konuştu. Önümüzdeki yıllarda dış piyasada daha etkin hale gelip paketleme tesisi ve soğuk hava deposu projelerinin de olduğunu aktaran Çomu, yeni nesil meyve çeşitlerinin AR-GE çalışmalarına devam ettiklerini, NÇS’nin ayrıca Global GAP (Good Agricultural Practices) sertifikasına da sahip olduğuna dikkat çekti.

KALP DOSTU JAPON ERİĞİ, ÇİN VE JAPON İLAÇ SANAYİNDE KULLANILIYOR

Japon eriği hakkında bilgi veren Çomu, arter ve diğer kan damarlarına ait sistem üzerinde de olumlu etkiye sahip olan Japon eriğinin damar felci ve damar spazmı durumlarında gevşetici etkisi olduğuna dikkat çekti.

Stresten veya yoğun iş temposundan kaynaklanan unutkanlık sorunu olanlar için doğal bir çözüm olarak öne çıkan Japon eriğinin hafıza ve konsantrasyonu güçlendirdiğini kaydeden Çomu , “Aynı zamanda enerji takviyesi de sağlıyor. Dünyada yaşayan en eski ağaçlardan biri olarak bilinen Japon eriği, yapraklarının beyine olan faydaları, öksürüğü ve astım semptomlarını azaltması ve filaria cinsi kıl kurdunun vücuttan atılması gibi özellikleri nedeniyle, geleneksel Çin ve Japon ilaçlarında yüzyıllardır kullanılıyor. Birçok ihtiyarlık vakasında, özellikle alzheimer hastalığında büyük fayda gösterdiği belirtilen erik, alzheimer hastalığının ilk safhalarında, zihinsel gerilemeyi geciktirerek hastaların normal hayatlarına devam etmelerine kolaylık sağladığı ifade ediliyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Japon eriğinin ilk hasadını Vali İlhan Atış ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çomu ile birlikte yaptı.