Koreli Diplomat Lee: Türkiye Ve Kore İkiye Bölünmüş Bir Aile

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı ve Başkonsolos Dr. Heechul Lee, Türk ve Kore halklarının aynı soydan geldiğini belirterek, "Türkiye ve Kore bölünmüş iki aile gibiyiz." dedi.

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı ve Başkonsolos Dr. Heechul Lee, Türk ve Kore halklarının aynı soydan geldiğini belirterek, "Türkiye ve Kore bölünmüş iki aile gibiyiz." dedi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ)‘nin davetlisi olarak Erzurum‘a gelen Dr. Heechul Lee, Kültür Merkezi Salonu‘nda ‘Türkiye-Kore ilişkileri‘ konusunda konferans verdi. Türk ve Korelilerin aynı soydan geldiğini iddia eden Lee, buna kanıt olarak dil ve kültür benzerliği‘ni gösterdi. Dr.Lee, "Orta Asya steplerinde birdik. O büyük göçte biz doğuya, sizler ise batıya göç ettiniz. Bugün Türkiye ve Kore ikiye bölünmüş bir aileyiz." dedi.

Dr. Lee, 1950 Kore Savaşı‘nda Türk askerlerinin gösterdiği kahramanlığın ise ülkenin toplumsal hafızasında derin yer tuttuğunu kaydetti. Türkiye‘nin medeniyet tarihi açısından çok zengin olduğunu da hatırlatan Dr. Lee, "Türk tarihine hayranım. Çok zengin bir medeniyetiniz var. Bu ülkede Hitit tarihi üzerine doktora yaptım, kitap yazdım. Türkiye‘ye ve Türk insanına hayranım." diye konuştu.

    1979 yılında liseyi bitirdikten sonra Türkiye‘de özellikle de Erzurum Atatürk Üniversitesi‘nde öğrenim görmek için girişimlerde bulunduğunu dile getiren Heechul Lee, dönemin Rektörü Hurşit Ertuğrul‘a mektup yazarak, Erzurum‘da burslu okumak istediğini ilettiğini kaydetti. Teklifinin kabul edildiğini ancak babasının hastalığı sebebiyle Erzurum‘a gelemediğini anlatan Lee, yıllar sonra Kore‘de üniversiteyi bitirip Dışişleri Bakanlığı‘na diplomat olunca Türkiye ve Erzurum‘u da görme arzusunun gerkçekleştiğini söyledi.

    DASİDEF’İ ZİYARET ETTİ

    Koreli diplomat Dr. Heechul Lee, konferans öncesinde ise Doğu Anadolu Sanayici İşadamları Derneği Federasyonu (DASİDEF) ile Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD)‘ni ziyaret etti. Dr. Lee, Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler programını organize eden TUSKON’u önceden ziyaret ettiğini söyledi. Dr. Lee, TUSKON‘un Doğu Anadolu temsilciliği olan DASİDEF’in çalışmalarını yakından ve yerinde görmek istediği için söz konusu ziyareti gerçekleştirdiğini ifade etti. Dr. Lee, Kore ve Türkiye arasındaki ekonomik projelerin oluşturulması amacıyla araştırma yaptıklarını anlattı. Diplomat Dr. Lee, TUSKON aracılığıyla Erzurum‘da bir projeyi hayata geçirmek istediklerini de vurguladı.

ERGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özdemir ise Kore‘nin Erzurum’da yürütmek istedikleri projelere sivil toplum kuruluşu olarak destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.