Diyarbakır İl Çevre Hizmetleri Birliği Başkanı Kılavuz‘dan Açıklama

Diyarbakır Çevre Hizmetleri Birliği (DİÇEB) Başkanı Metin Kılavuz, 2-5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

2-5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla DİÇEB, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yerel Gündem21 Kent Konseyi tarafından On gözlü Köprü üzerinde basın açıklaması yapıldı. DİÇEB Başkanı Metin Kılavuz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nün 1972 yılında İsveç‘in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yapılan Çevre Konferansı sonucu kabul edildiğini söyledi. Bu konferansta alınan ‘Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu‘ kararıyla çevre bilincinin geliştirilmesi ve

politikacıların projelerini çevreyi de göz önüne alarak üretmesini sağlamayı amaçladığını ifade etti. Dünya Çevre Günü‘nün toprağı, suyu ve havasıyla içinde yaşadığımız doğaya saygı göstermenin günü olduğunu belirten Kılavuz, "Ancak konferanstan bugüne, aradan geçen 39 yıl içerisinde alınan kararlar ve duyarlılık çağrılarına rağmen dünyanın yıkım süreci hızlanmaktadır. BM‘nin kabul ettiği insan haklarında neredeyse hiçbirinin uygulanmadığı küresel kapitalist sistemde; ekolojik ortamdaki bozulma, yoksulluk,

açlık, kirlilik, ve küresel ısınma her geçen gün daha da artmaktadır" dedi.

Kılavuz, "Devlet bu projelere imza atıp bankalara borçlanmak yerine bu parayı halkın yararına ve çevreyi koruyan projelere harcamalıdır. Geleceğimizi şekillendirecek politikalar demokratik ve ekolojik bir anlayışla kurulmalı ve acilen hayata geçmelidir. Ekosisteme zarar vermeyen güneş enerjisi, rüzgar enerji enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanmalıdır" şeklinde konuştu.

Dünya Çevre Günü dolayısıyla 5 Haziran Pazar günü Sümerpark Resepsiyon Salonu‘nda Ekoloji Paneli gerçekleştirilecek. 3 oturum halinde gerçekleşecek olan panelde, çevre hukuku-çevre hakkı kurumsal tartışmalar, yukarı mezopotamya ekolojisi ve barajlar-kentleşme ve göç başlıklarında akademisyenler ve çevreciler sunum yapacak.

Kaynak: İHA