Aso Kadın Girişimcilere Ev Sahipliği Yaptı

Ankara Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Ankara Kadın Girişimciler Kurulu‘na ev sahipliği yaptı. TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş toplantıda TOBB üyelerine Ar-Ge, yenilik ve TÜBİTAK destekleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıda bir konuşma yapan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye‘nin istihdam sorununun temelinde yeni iş yerleri yaratmak olduğunu söyleyerek, bunun içinde yeni iş yerleri açmak gerektiğini belirtti. Özdebir, toplam nüfusun yüzde 50‘lik kısmının girişimci olarak iş hayatın atılmasının en büyük kazançları olacağını ifade etti. Girişimciliğin ‘ben bu işi yapmak istiyorum‘la olmadığını, girişimci olmak için bilgi ve tecrübe gerektiğini söyleyen Özdebir, her geçen gün rekabet şartlarının

zorlaştığını hatırlattı. Bu konuda TÜBİTAK‘ın firmalara destek verdiğini belirten Özdebir, "Ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerine ciddi anlamda kaynak aktarılmaya başlandı. Bunun paralelinde bu konuda yapılan çalışmalarda çoğalmaya başladı. Hala Milli Gelirin Japonya yüzde 3‘ünü, Amerika yüzde 2‘sini ayırıyor. Avrupa bu krize kadar yaklaşık yüzde 2‘sini ayırıyordu. Bizde de yeni yeni yüzde 1‘e yaklaşıyor. 0,85‘ler, 0,90‘lar civarında. Çok sevindirici bir husus var. Burada artık bunun yüzde 50 kadarını özel sektör

firmaları yapıyor ve özel sektör kapasitesini her geçen gün arttırıyor" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki ülkeleri üçe ayrıldığını, bunların teknolojiyi üreten, teknolojiyi kullanan ve teknolojiyi görmemiş olarak üçe ayrılabileceğini ifade eden Özdebir, "Biz yavaş yavaş teknolojiyi kullanan ülkeden teknoloji üreten ülke konumuna doğru geçiş sürecindeyiz. Ülkemizde gerçekten çok güzel şeyler yapılıyor" dedi.

Dünyayı yöneten ülkelerin teknolojiyi üreten, teknolojiyi iyi kullanan ülkeler olduklarını vurgulayan Özdebir, Türkiye‘nin de teknoloji üreten ülkeler sınıfına girdiğini söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş de, en çok rekabetin ulusal pazarda gerçekleştiğini belirterek, Türkiye‘den örnekler verdi. Arabaların yüzde 70‘inin ithal, yüzde 30‘u yerli araba olduğunu kaydetti. Geçen yıl kriz yılında Türkiye‘nin 2010 6,8 milyar dolar ülkeden araba ithalatında para çıktığını kaydetti. Yetiş, Türkiye‘de çıkan Perlit madeninden örnek vererek, ham madde olarak satıldığında tonu 17 dolarken, işlenip satıldığında ise 527 dolara satılabildiğini söyledi. Yetiş, Ar-Ge çalışmalarının önemine

değinerek, Türkiye‘de proje yatırımlarında, proje desteğinin arttığını sayılarıyla ortaya koydu. Türkiye‘de özel sektörün 2003‘te 1 milyar yatırım harcaması yaparken, bugün 3,4 milyara ulaştığını belirtti.

TÜBİTAK‘ın verdiği desteklerden de bahseden Yetiş, TÜBİTAK‘ın verdiği desteğin 2003‘te 11 milyon TL‘den, 20120 yılında 681 milyon TL‘ye çıktığını kaydetti.

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Daştan da, globalleşen dünyaya ayak duydurabilecek bir noktada olmak ve bu teknolojiyi en iyi şekilde işlerine entegre etmeye mecbur olduklarına dikkati çeken gelişen teknolojileri takip etmenin önemine dikkat çekti.

TÜBİTAK desteklerini kullanan kişiler ve firmalar da projeleri hakkında bilgi verdiler.

Kaynak: İHA