Edirnekapı’Da Asırlık Mezarların Hali İçler Acısı (Özel)

Edirnekapı Mezarlığı’nda tarihi mezarlar ve türbeler bakımsızlıktan harabeye döndü. Osmanlı döneminde yaşamış birçok kişinin kabirlerinin bulunduğu mezarlık ilgisizlikten dolayı çöplüğü andırıyor.

Edirnekapı Mezarlığı’nda tarihi mezarlar ve türbeler bakımsızlıktan harabeye döndü. Osmanlı döneminde yaşamış birçok kişinin kabirlerinin bulunduğu mezarlık ilgisizlikten dolayı çöplüğü andırıyor.

Edirnekapı’da şehitlik çok iyi korunmasına rağmen, aynı ilgi Osmanlı döneminde yaşayan önemli kişilerin kabirlerinin bulunduğu mezarlara ve türbelere gösterilmiyor. Bunun en somut örneği Sultan Abdülaziz’in önemli subaylarından biri olan Çerkes Hasan’ın türbesinin bulunduğu mezarlık. Çerkes Hasan, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz‘in katledilmesini içine sindiremeyen ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Avni Paşa ile Dışişleri Bakanı Mehmet Raşid Paşa‘yı öldürdüğü için idam edilen dönemin önemli subaylarından biri. 133 yıl önce yaşamını yitiren Çerkes Hasan’ın türbesi Edirnekapı Mezarlığı’nın içinde bulunuyor. Ancak türbeyi bulmak oldukça zor. Türbenin ne bir yolu ne de bir işaret levhası bulunuyor. Türbenin çevresindeki demir parmaklıklar ilgisizlikten çürümeye yüz tutmuş. Türbenin üzerinde Çerkes Hasan’ın türbesi olduğuna dair belirli ya da yazı bulunmuyor. Çerkes Hasan’ın türbesinin çevresindekilere göre iyi durumda olduğu gözleniyor. Türbenin hemen yanında bulunan ve etrafı duvarlarla çevrilen kabrin içi taşlarla ve çöplerle doldurulmuş vaziyette. Diğer yandan Osmanlı mezar taşlarının birçoğunun toprağa gömüldüğü görülüyor. Bir başka mezarın taşları yıkılmış ve mezar yeri kaybolmuş. Bazı mezarlarda ise kapı parçaları ve mermer malzemelerinin olduğu gözleniyor. Mezarlıkta birbirine giren ağaçlar ve çalılar da bakımsızlığın bir başka boyutunu gözler önüne seriyor.

ZİYARETÇİLERDEN İLGİSİZLİĞE TEPKİ

Çerkes Hasan’ın türbesine dua etmek için gelen vatandaşlar ise Osmanlı mezarlarına karşı böylesine ilgisiz kalınmasına tepki gösterdi. Emekli öğretmen İbrahim Arıcan, “Bu görüntü yüreğimizi sızlatıyor. Bu tamamıyla ecdada sahip çıkmamak. Böyle şey olmaz. Ben İstanbul’da böyle mezarlık görmedim. Mermercilere sora sora zor bulduk. Aralardan geçip, mezbelelik arasından geçerek geldik buraya. Böyle bir mezarlık olmaz. Halk kahramanının mezarının kitabesi yok. Meçhul asker gibi. Yani biz Çerkes Hasan’a sahip çıkmamışız.” diye konuştu. Mezar taşlarının çok dağınık olduğunu belirten Arıcan, “Üzerlerine basarak geçtik. Mezar taşları kavuklu fesli ama toprağın içerisinde. Doğru dürüst yol yapılmamış. Bunlar ayağa kaldırılmalı. Bunlara sahip çıkılmalı. Bu bizim tarihi mirasımız. Eğer biz ecdadın mirasına sahip çıkarsak bizden sonraki nesiller de mirasımıza sahip çıkarlar yoksa mezarlıklarımız bu gidişle top sahası olabilir.” ifadelerini kullandı.

Mezarlığa gelen bir başka ziyaretçi ise, “Bu halleri görünce bir torun bir evlat olarak üzüntü içindeyiz. Hakikaten bir an önce hem belediye hem devlet olarak bizim için hicran olan bu durumdan mezarlarımızı kurtarıp daha güzel bir ortam haline getirmenin gayreti içinde olmamız lazım. Buradaki mezarlar çok eski. 400-500 yıllık mezarlar var burada. Temizlenmesi lazım, daha da güzelleştirilmesi lazım.” şeklinde konuştu.