Artık gerçek kalp olmadan da yaşanıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, şarjlı yapay kalp ile hayata tutunmanın mümkün olduğunu söyledi. Küçükaksu, canlı yayında ameliyatı nasıl yaptıklarını da anlattı.

Artık gerçek kalp olmadan da yaşanıyor
Kanal D ekranlarında yayınlanan Doktorum programının bugünkü bölümüne Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu ve total yapay kalp takılarak hayatını sürdüren Ömer Bayrak konuk oldu.

Şarjlı yapay kalp ile hayata tutunmanın mümkün olduğunu ifade eden Küçükaksu, bu ameliyatın her yerde yapılıp yapılamayacağına ilişkin şunları söyledi:

"Şarjlı yapay kalp çok uç merkezlerde olması gerken sistemler. Yani bunlar her hastanede ve her kalp hastanesinde olması gereken sistemler değil. Büyük bir yatırım gerektiriyor ve ciddi bu konuda yetişmiş ekip gerekiyor. Benim 20 kişilik bir ekibim var. Yani biz 20 kişiyle bu işi yapıyoruz, bir tek cerrah bunu yapmıyor."

Şarjlı yapay kalbin Dünya'da sadece 924 kişiye takıldığına işaret eden Küçükaksu, 925. kişinin Ömer Bayrak olduğunu söyledi. Küçükaksu, Ömer Bayrak'ın Türkiye'de bu sistemin takıldığı üçüncü hasta olduğunu da belirterek, "Ama hayatını bu şekilde sürdüren Türkiye'deki ilk hasta. Ve kalp nakline kadar Ömer'i bu şekilde götüreceğiz. Ömer bey kalbini şarj ederek yaşıyor" şeklinde konuştu.

Cep telefonu kullanabilen bir insanın yapay kalp takıldığı zaman da onu kullanabileceğini ifade eden Küçükaksu, "Hiç bir sorun yok. Gelecekte yapay kalp cep telefonu kadar sık rastlanılan bir teknoloji olabilir" dedi.