Başhekim Bayazıt: Fare İle İlgili Yazışma Rutin

Adana‘nın Yumurtalık ilçesinde farenin ısırdığı bir kişi, hastaneye başvurunca, başhekimlik farenin bulunarak müşahede altına alınmasını istedi. Tarım müdürlüğü ise küpe numarası verilmediğinden işlem yapılamadığını bildiren bir yazı yazdı.

Adana‘nın Yumurtalık ilçesinde farenin ısırdığı bir kişi, hastaneye başvurunca, başhekimlik farenin bulunarak müşahede altına alınmasını istedi. Tarım müdürlüğü ise küpe numarası verilmediğinden işlem yapılamadığını bildiren bir yazı yazdı.

Yazışmayı başlatan İmamoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bayazıt Yıldırım, uygulamanın matbu bir evrakla rutin bir işlem olduğunu belirterek, bu tür yazıları oradaki bulaşıcı bir hastalığın bertaraf edilmesine yönelik yaptıklarını söyledi.

Bayazıt, tarım müdürlüğünün resmi yazısının ise kendilerine ulaşmadığını bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, Yumurtalık ilçesinde Kemalpaşa mahallesinde oturan Tahsin Gökler‘i (65), evinde fare ısırdı. Isırık sebebiyle Yumurtalık‘taki bir hastanede koruyucu aşı yaptıran Gökler, daha sonra İmamoğlu ilçesindeki yakınlarının yanına gitti. İkinci aşıyı da yaptırmak için İmamoğlu Devlet Hastanesine giden Gökler, doktorlara kendisini bir farenin ısırdığını anlattı. Bunun üzerine koruyucu aşı yapılan Gökler daha sonra hastaneden ayrıldı.

Gökler‘in rahatsızlığının ardından Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bayazıt Yıldırım, Yumurtalık İlçe Tarım Müdürlüğüne "Hastanemize fare ısırması şikayeti ile müracaat eden aşağıda adı soyadı ve açık adresi yazılı şahısa, aşı uygulaması başlatılmıştır. Şahsı ısıran farenin müşahede altına alınarak akıbetleri hakkında bilgi verilmesi hususunda gereğini arz/rica ederim" yazılı resmi bir yazı gönderdi. İddialara göre, Yumurtalık Tarım Müdürlüğü de farenin bulunması yönündeki yazıya, "Tahsin Gökler‘i ısıran fare küpe numarası ve eşkali belirtilmediğinden dolayı müşahede altına alınamamıştır. Isıran hayvanın eşkali ve kulak numarasını belirtmeniz durumunda kuduz yönünden müşahede altına alınıp kuduz olup olmadığı hakkında bilgi verebiliriz. Bilgilerinize arz ederiz." denildi.

UYGULAMA RUTİN

Yazışmayı başlatan İmamoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bayazıt Yıldırım, bu tür yazışmaların rutin bir uygulama olduğunu söyledi. Yıldırım, "Evrak matbu, bu tür yazılardan günde 10- 15 adet gönderiyoruz. Burada amaç, bulaşıcı bir hastalığın bertaraf edilmesidir. Gelen şahsa kuduz aşısı uygulayıp, bilgi vermek amacıyla ilçe tarım müdürlüğüne yazı yazdık. Onların da bir ilaçlama yapması amacıyla bu tür uygulamaları sürekli yapıyoruz. Bu bir ilk değil." dedi.

Yıldırım, Yumurtalık ilçe tarım müdürlüğünden gönderildiği ileri sürülen resmi yazının henüz kendilerine ulaşmadığını ancak kamuoyuna yansıyan cevabı "çok komik" bulduğunu sözlerine ekledi.